Christoffers tanker

Medlemmernes egne blogs om musik, teknik og hverdag.
Forumregler
Kun 1 blog pr. bruger.
Nyt svar
Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Re: Christoffers tanker

Indlæg af Christoffer I. N. »

I dag har jeg fået prøvet lidt af det "specielle" potentiale jeg håbede at få med Blue Cat Connector, modulation af parametre via midi learn inde i feedback loopet.
I det her tilfælde en idé je fik i weekenden. U-He Uhbik G granular pitch shifter har nogle fede klange med grain size parameteret. Det kan lave så absurd korte tider at resultatet ikke tilnærmelsesvis minder om hvad man har fodret den med.

Billede


Uhbik G er nok den af Uhbik'erne jeg har brugt allermest. Scale over til højre gør at man kan pitche 4 oktaver ned, ved at sætte den til 0.25, istedet for de standard 1.00, og så skrue pitch shift ned med -12. Minus-delen af Scale spiller lyden baglæns (igen, kraftigt påvirket af grain size).
Desværre skal man shifte lidt op eller ned, før man får den her granular virkning, den er bypassed med semitone/pitch på 0, i midten.
Så jeg brugte først 1 Uhbik G, scale -1, pitch ned 3 halvtoner. Grain size så styret fra Reaktor Blocks via midi learn - se evt. min gamle video om emnet, embedded nederst i denne post.
Derefter en meget lignende Uhbik G, scale -1 (så grains er i den ideelle verden forlæns igen, men ikke sådan rigtig alligevel, nu grain sizes aldrig vil være perfekt tilpasset hinanden), pitch op 3 halvtoner, Grain size vist nok omkring 7.5, ingen modulation på denne.

Derefter mere gøgl med granular processering i Output Portal, Delay med modulation i Unfiltered Audio Sandman Pro, m.m.

En note herfra til andre der kan finde på at lege med pitch shiftere på fullrange lyd, i 44.1kHz og de her "lavere" samplerates. Jeg pitcher altid ned først, og op efterfølgende. Grunden er, at man ellers vil miste opløsning i toppen. En fullrange lyd først pitchet op 1 oktav, derefter pitchet ned 1 oktav vil ha' alle frekvenser over 11k skåret væk.
Gør man det den anden vej, først ned, derefter op, vil man ha' bevaret toppen (udover eventuelle lydmæssige artifacts fra pitch shifterne). Lad os sige de laveste frekvenser ligger omrking 30 hz. De bliver så pitchet ned til 15 hz, og derefter op igen. Igen er det med at kende sine plugins, men jeg har aldrig oplevet at miste bund. For hurtig/lille grain size kan dog sagtens smadre bunden, hvis den bliver kortere end de der 20-50 millisekunder.

Jeg fik vist ikke skrevet hvad jeg syntes om resultatet. Det virkede perfekt, og jeg glæder mig til at prøve mere af den slags af.


Min gamle video om modulation af plugins med midi learn:


Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

I denne uge har jeg udforsket en af de ting, der indtil videre har været en smule udfordrende at blive klog på i feedback loops (både i Late replies delayet men især "direkte"/u-delayede feedback loops i Connector), nemlig effekter med en indbygget buffer.
Med buffer mener jeg, at effekten får en lyd ind, som så skal igennem bufferen, ofte temposynkroniseret, og så spyttes resultatet ud.

Effekter jeg har prøvet er Cableguys Timeshaper, Twisted Tools Rolodecks (loades i Reaktor v5 og nyere: https://twistedtools.com/), andre ting til Reaktor, Output Portal (granular), Unfiltered Audio Sandman Pro delay'et, og i dag kom jeg på at prøve Sonic Charge Permut8 (https://soniccharge.com/permut8). Jeg har garanteret glemt nogle.

Permut8 er så sjældent i brug, at jeg lige måtte mindes om, hvilke firmwares der ville være oplagte til det her. Det er jo mest Live om-arrangering, stutter/glitch m.m., og ikke nødvendigvis så meget pitching, eksempelvis. Det blev til 3 instanser med Beatrick og Foobar firmwares. Kombineret med nogle bånd af Fabfilter Saturn 2 Smudge blev det meget brugbart, udover at det kunne virke til, at Permut8 gør bunden lidt ulden og udefineret. Det er sikkert en betjeningsfejl herfra.. :)

Nå men, jeg satte mig for at blive bedre venner med emnet "buffer effekter i feedback loops", og det synes jeg jeg er blevet. Det kan stadig blive en kende for uforudsigeligt, men der kan være gode overraskelser imellem.

Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

Jeg fik i sidste uge genbesøgt teknikken jeg fandt på i sommers, med at loade færdige lyde ind som Wavetables i U-He Hive.
I sommer skrev jeg lidt om det, jeg har fjernet det mest overflødige fra quoten:
Christoffer I. N. skrev: fre 23. jun 2023 09:24
Christoffer I. N. skrev: søn 4. jun 2023 22:25 ...
Jeg skal ha' prøvet nogle hjemmelavede synth trommer loadet som wavetable, og se om det også kan virke.
...........
Det blev til 5x 8 frames ved 2048 samples frame størrelse, så ikke specielt meget materiale at arbejde med. Den relativt korte test jeg fik lavet af hihat wavetablen var super fedt, og lige som jeg havde håbet. Det lyder virkelig godt, og på den måde kan man tempo-sync'e længden, stretche hihatten til at fylde over længere tid, eller i den anden grøft korte ghost slag, lave reverse/scrub effkter, pitche op og ned, og meget andet.
.....
Jeg har også brugt lidt tid på at finde ud af hvad Hive's master finetune skal indstilles på, for at man får så godt som den samme tone ud ved F-1 (ved 2048 samples), jeg er landet på -23.00. Komma 00 antyder også at det kan finjusteres meget mere, jeg synes det rammer tilpas tæt på til at jeg er tilfreds.

Af noter jeg har til eksempelvis det her med hihats, der vil jeg meget gerne prøve med 1024 samples pr. frame, eller eventuelt 512, for at få endnu bedre opløsning tidsmæssigt. De 1024 samples tillader hele bølger ned til 43 hertz, det vil så være den dobbelte frekvens ved 512, og mine hihats skal helst ikke indeholde noget information under 100 hz alligevel... .....
...
Nu fik jeg så lige brugt en halv time på at lave 2 nye testtone filer, en til 512 og en til 1024 samples. Det viser sig sjovt nok at logikken passer:
Ved 2048 samples frame size: Spil F-1 master finetune -23.00
Ved 1024 samples frame size: Spil F0 master finetune -23.00
Ved 512 samples frame size: Spil F1 master finetune -23.00
Det er jo så kun for U-He Hive, det er alligevel langt de færreste wavetable synths der tillader load af andet end 2048 samples wav filer. Forhåbentligt brugbart for nogle herinde.

Det fede ved Hive er jo, at du bare slutter wav filen med -WT1024 eller -WT512, og så ved den, at den skal choppe op i dobbelt eller 4 gange så mange stykker. Så er jeg klar til at lave sammenligninger, og finde ud af om man får noget ud af den noget bedre tidsmæssige opløsning.


[Tilføjelse:] Ovenstående er jo gældende for 44.1kHz samplerate. Bruger man Hive i eksempelvis 96kHz kan det være tallene er anderledes, men essensen af min post her er jo primært det med logikken, altså at med den halve samplelængde skal man bare en oktav op, så burde tuning passe.

Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

I forlængelse af ovenstående post, så fik jeg prøvet hihat patchen fra sidste uge (Lyden blev iøvrigt lavet med den fede Pickle X til Reaktor Blocks: viewtopic.php?p=746382#p746382), "klippet op" i 1024 og 512 sample-længder i Hive.

Nå men....... Det lyder ikke godt i de lavere samplestørrelser. 1024 lyder klart bedre end 512, men det lyder stadig som om, at den her tidsmæssige opløsning jeg har skrevet en masse om, og håbet positivt om, faktisk bliver for kort i især 512 samples, men også 1024 lyder for kort. De 1024 er vist omkring 23 millisekunder pr. frame, det betyder at 512 vil være det halve, og 2048 er det dobbelte.

Jeg får jo nok prøvet det af en gang eller to mere, med andre lyde, men jeg forventer ikke mirakler.
Lydmæssigt kan det jeg hørte måske sammenlignes lidt med granular pitch shift, hvor man bare kan høre at størrelsen/længden er for kort, så man får en ekstra tone ind i lyden, som afgøres af grain vinduet.

Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

Så er det da vist på tide med en opdatering her på bloggen.

For tiden er jeg godt igang med et remix af Torbens fede Dub Techno nummer, Echo From The East. Originalen kan lyttes her:
viewtopic.php?t=85596

Derudover, når der lige er brug for noget andet, så fik jeg for nyligt prøvet et par af UAD "preamp-plugins'ne", dvs. nye Neve 1073 og API Vision channelstrip som farvelade i feedback kæden i Blue Cat Late Replies.
API Vision kan tilpas meget til at det bliver brugbart, men ellers var det lidt af det samme jeg kunne konstatere, som da jeg prøvede Tone Projects Michelangelo i feedback kæden, den slags plugins farver ikke specielt meget til det formål. API Vision og ren UAD DSP er dog fint til et delay eller to eller mere, det er meget sjældent jeg maxer ud på UAD forbrug. Jeg er indtil videre gladere for gode distortion pedal emuleringer i feedback kæden, dvs. oftest UAD Raw eller Mercuriall TSC. De skal bare sættes tilpas lavt i gain, så det ikke er full on distortion fra første gang rundt i loopet.

Og så fik jeg lavet en enkelt test med 2C Audio Kaleidoscope til wavetable brug. Det er vist noget tid siden jeg har nævnt den sidst, så her er et link:
https://www.2caudio.com/products/kaleidoscope
Indtil nu har jeg bare brugt den tunet til den tone jeg nu vælger, men efter jeg fik idéen om at lave wavetables med den, tunet til eksempelvis F0, og så loade pågældende lyd ind i en god sampler og tune de 24 cents ned, så fik jeg læst i manualen endnu endnu engang. Og Kaleidoscope kan selvfølgelig sættes til at tune til en bestemt frekvens, istedet for en tone. Dvs. istedet for F0, G3 eller hvad man nu kunne tænke sig, er det ganske ligetil at taste 43,066406 hertz ind.
Nu hvor der går ca. 2 år imellem at jeg bruger Kaleidoscope, så jo, jeg kan da altid få en "ny" lyd ud af den, men det er samtidigt også med lidt af en indlæringskurve iforhold til hvad forskellige parametre gør. Der skal noget mere til for at jeg kan kalde mig superbruger i et plugin jeg har haft i vel 10 år...
Udfra den ene test-wavetable jeg fik lavet, mangler jeg stadig at prøve, hvor godt det reelt tuner. Hvis ikke det er spot on, kan det om ikke andet nok blive til fine wavetables til percussion brug.

Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 35482
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

Fantastisk måde at spendere sine torsdag og fredag aftener på.. :-D Kom til at prøve en wavetable idé af torsdag - blande en saw med en square, og filtrere i 2 forskellige retninger - , så efter 3½ times tid, var der kun klip af lidt over 200 single cycle filer tilbage.
Hop til 4 timer senere i dag, og jeg mangler stadig en halv-hel times klipperi.
En eller anden, mind mig lige om, at jeg ikke gider de der totalt håndlavede 256 frames wavetables.... :)

Problemet i dag har også været, at så får jeg nye idéer, der intet har med denne wavetable at gøre, men er detaljerede nok til at jeg kan bruge en halv time på at brainstorme i mit tekstdokument.

Tilføjelse: Det er nok de færreste af eventuelle læsere der har set posten endnu, derfor denne dejlige vedhæftning.
...... Men at prøve den af, det må blive en anden dag. :-D

pyha.png
pyha.png (252.84 KiB) Vist 102 gange

Nyt svar