Typer af lydkort

Tips til valg og køb af udstyr i Danmark og udlandet, herunder told- & momsregler.
Låst
Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 36640
Sted: Fyn

Typer af lydkort

Indlæg af Holger »

Denne FAQ er under konstant udbygning. Har du forslag til FAQ'en bedes du poste dem i Backstage

Ordforklaring
Er der ord i teksten du ikke forstår eller andre relaterede begreber du vil se en forklaring på:
Lydmaskinens Ordforklaring

Lydkort

Valg af lydkort
Find først og fremmest et lydkort, som er egnet til egentlig musikproduktion og ikke til computerspil (SoundBlaster m. fl.). Du kan fremtidssikre dig ved at købe et lidt større lydkort end du har brug for nu, dvs. f.eks. med flere inputs/outputs, eller du kan købe en type lydkort som kan udvides senere.

PCI kort
PCI kort sidder inde i din computer i et PCI slot. PCI findes i dag kun på gamle PC'er og Macs, da man er skiftet til en nyere type PCI kaldet PCI Express eller PCIe. Bærbare computere kan ikke bruge PCI kort, men derimod USB, FireWire eller Thunderbolt.

PCI og PCIe er ikke kompatible.

PCI Express
PCI Express eller PCIe er en nyere og forbedret type PCI kort. PCIe adskiller sig i brug ikke væsentligt fra almindelige PCI kort, udover den forbedrede hastighed.

USB Lydkort
USB2 og især USB3 er i dag så hurtigt og stabilt, at det fungerer godt til lydoverførsel.

For bedste lydkvalitet bør lydkotet have sin egen, separate strømforsyning i stedet for kun at få strøm gennem USB. Dette er især sandt, hvis man vil indspille med en phantom powered mikrofon (48V) eller vil afspille lyden via en passiv monitor controller.

FireWire
FireWire teknologi er en stabil og hurtig overførselsform, som er velegnet til lydkort. Der findes FireWire 400 og FireWire 800, som definerer hastigheden i Mbit, og dermed mængden af simultan data der kan overføres.

FireWire er i 2017 en udgået teknologi, som er erstattet af Thunderbolt på især Mac og USB3 på både PC og Mac.

Thunderbolt
Thunderbolt er groft sagt ekstern kablet PCie-teknologi. Fordelene og hastighederne fra PCIe, men med eksternt lydkort i stedet for internt.

Thunderbolt er lynhurtigt og stabilt på Mac. Der er dog tvivl om, hvor længe denne teknologi vil fortsætte, da den stort set kun er understøttet af Apple.

DSP baseret
Visse lydkort har såkaldt onboard DSP (Digital Signal Processing). Det betyder at de kan afhjælpe computeren med ekstra regnekraft og men benytter egne plug-ins. Det mest kendte eksempel er Avids ProTools HD.

Universal Audio UAD kort tilbyder i dag også lydkort med kraftig indbygget DSP.

Låst