Mere støj i mikrofoner

Generel lydteknik og hardware, bl.a. mikrofoner, monitors, hardware synths og effekter.
Nyt svar
Medlemsavatar
Brinkand
Forum Donator
Indlæg: 173
Sted: Nordjylland

Mere støj i mikrofoner

Indlæg af Brinkand »

Jeg har haft fornemmelsen af for meget støj i min Røde M2, og for at komme til bunds målte jeg støjen ved at sammenligne med andre mikrofoner. Resultatet sendte jeg til Røde, der ikke fandt noget unormalt. Godt at vide at den er OK trods en del buldren omkring 100Hz.

Jeg poster mine resultater her i fald andre kunne finde dem eller metoden interessant. Jeg er klar over at man nemt kunne gøre det bedre - fx bedre akustisk setup, bruge A-vægtning som i specs osv, men trods begrænsningerne har jeg lært en del om mine mikrofoner.

Har I et bud på A-vægtning som gratis plugin?
Vedhæftede filer
Noise comparison for Microphones3.pdf
(903.27 KiB) Downloadet 48 gange

Medlemsavatar
Joachip
Forum Donator
Indlæg: 2093
Sted: Vesterbro

Indlæg af Joachip »

Det ser ret pudsigt ud. Hvordan lyder den støj, hvis du (på et tidspunkt hvor der er helt stille) bare gainer helt op og lytter? Det synes jeg nemlig er en god måde at finde årsagen på: Er det 50 hz brum? Vindbulder? Trafiksstøj? Mekanisk støj? Er det jævnt eller ujævnt?

Smid evt. en lydstump her, hvis du vil have et par andre ører på.
Jeg laver også gratis plugins: www.robotplanet.dk/audio_plugins

Medlemsavatar
Brinkand
Forum Donator
Indlæg: 173
Sted: Nordjylland

Indlæg af Brinkand »

Tak for tilbuddet!

Jeg er ret sikker på at det er mikrofonens egenstøj. Har lige lavet et hurtigt render af Røde M2 (venstre kanal) og NT-1A Højre kanal. Samme indbyrdes gain som i plots. På NT-1A er der lidt brum, sikkert fra laptop, og på M2 er der et par klik fra mig, der ikke kan sidde helt stille...

Jeg lavede et groft A-vægtningsfilter i reaFIR, og målte støjeffekten igen (samme optagelse). Nu er M2's støjeffekt -29.5dB og NT-1A's er -36.1dB. Differencen samt 10dB extra preamp gain på M2 giver 16.6dB hvilket er ret tæt på de 18dB forskel i støj, som Røde opgiver.

Jeg læste et sted (sikkert en sur konkurrent) at Røde får fantastiske støjtal ved at flytte støjen til frekvensområder, der ikke tæller så meget når man A-vægter. Det kan være tilfældet for M2, men ikke for NT-1A.
Vedhæftede filer
M2 noise VS NT-1A.mp3
M2 left channel, NT-1A Right channel.
(308.69 KiB) Downloadet 116 gange

Medlemsavatar
Joachip
Forum Donator
Indlæg: 2093
Sted: Vesterbro

Indlæg af Joachip »

Ouch. Ja, det lyder faktisk som mikrofonens egenstøj. Jeg går ikke ud fra at optagelserne er lavet samtidigt? Det der klik er nemlig slet ikke hørbart i den højre side. (Den højre side har godt nok mindre støj, men den lyder højst ejendommeligt, synes jeg iøvrigt)

Ud fra den her støj at bedømme, er jeg bange for at der nok ikke er så meget at gøre ved det.
Jeg laver også gratis plugins: www.robotplanet.dk/audio_plugins

Medlemsavatar
scofield
Medlem
Indlæg: 216

Indlæg af scofield »

Hvilken slags dB refererer støjtallet til? (dB SPL, dBV, dBFS, etc)

Og er det korrigeret mht mikrofonens følsomhed?

Og hvorfor har du valgt forskellig gain på preampen?

Synes det er svært at vurdere/sammenligne støjtallet når jeg ikke kender enheden :)

Medlemsavatar
Brinkand
Forum Donator
Indlæg: 173
Sted: Nordjylland

Indlæg af Brinkand »

Tak for jeres input.

Scofield, Det er dB ift. "EBU +18dB", der var min umiddelbart tilgængelige meter-plugin. Jeg har gentaget målingen med Reapers indbyggede RMS-meter for at komme over i dBFS, men tallene er stadig relative til ukendt akustisk niveau. (Se vedhæftede.) Hvis du eller andre har forslag til hvordan jeg får absolut akustisk niveau uden et dyrt Brüll og Kjær-instrument vil jeg gerne kende metoden.

Jeg har ikke korrigeret støjen med mikrofonens følsomhed i tallene, men det er jo det jeg gør ved at forstærke så det samme akustiske niveau giver samme signal ind i DAW med forskellige mikrofoner. Dette er gjort for at sammenligne hvor meget støj jeg får på en reel lydkilde med givent akustisk niveau. Jeg kunne have skruet op for højtaleren og fået højere niveau (og vækket børnene, hvilket ikke havde påvirket baggrundsstøjen i gunstig retning), men alle tallene ville flytte sig med samme antal dB. Det er forskellen mellem de to mikrofoners støjgulv, jeg forsøgte at bruge til at afgøre om der er for meget støj på M2'eren.

Joachip, Det er to separate optagelser, lagt ud i højre og venstre for nem sammenligning.

Du har ret i at det ikke er ren mikrofonstøj på NT-1A; jeg tror det er baggrundsstøj fra lokalet; dels fra laptop og naborum og en smule brum. Derimod er støjen på M2 reel nok, som jeg ser det. Det lyder mere af filtreret (hvid) støj. Men det betyder også at jeg er nødt til at gentage forsøget i mere stille omgivelser for at få de korrekte tal. Reelt set kan jeg kun konkludere at min M2 larmer ca. 7-8dB mere end baggrundsstøjen i lokalet.

Måske skulle man bare lave noget musik i stedet for at bekymre sig om støjniveauer...
Vedhæftede filer
Noise comparison for Microphones 4.pdf
(908.54 KiB) Downloadet 84 gange

Medlemsavatar
scofield
Medlem
Indlæg: 216

Indlæg af scofield »

Den letteste måde er at stole på producentens opgivelse af mikrofonens følsomhed, men det kræver så at du har mulighed for at måle støjen i volt.

I forbindelse med mit job har jeg flere gange målt batches at mikrofoner igennem og der har fremgangsmåden været at målen mikrofonens følsomhed ved 94 dB SPL (1 pascal) eller 74 dB SPL (0.1 pascal). Det er den følsomhed producenterne typisk oplyser.

Dernæst har jeg målt et spectrum i volt midlet over et godt stykke tid med en fast forstærkning foran typisk 20 til 40 dB gain. Målingen er i øvrigt foretaget i et skærmen og afkoblet miljø for at sikre at der ikke måles støj fra indstråling eller vibrationer.

For at få de tal som producenten opgiver har jeg så summet energien af spectrum og korrigeret for forstærkning og følsomhed for at få det i dB SPL.

Tænker ikke at du behøver at få det i dB SPL for at kunne sammenligne. Det tal kan bare være meget rart for at kunne sammenligne med naturlige støjkilder/baggrundstøj.

Umiddelbart har jeg ikke nogen løsning på at kunne måle præcis/absolut uden dyrt udstyr, men når det handler om relative sammenligninger kan din fremgangsmåde være fin nok.

Nyt svar