Erfaringer med hunde

Off topic - alt som ikke handler om musik eller studie.
Forumregler
Tænk dig om, tal pænt, men lad også være med at være meget sart. Hvis du skal bruge skældsord, så hold dig til noget Kaptajn Haddock ville have sagt.
Nyt svar
Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 35162
Sted: Fyn

Re: Erfaringer med hunde

Indlæg af Holger »

ThomasRiem skrev:[...]voldsomt angrebet af ADHD og var ikke i nogen form for ro på noget tidspunkt. Jeg syntes, de var vildt anstrengende. Overboens bordercollie (som endda er halv cockerspaniel) er supersød, men han er "på", så snart noget rører på sig noget sted i huset - og han står og galper nonstop, hvis han ikke er med til løjerne... pænt anstrengende indimellem
Lyder som opdragelse og at hundene skal have noget mere plads og aktivitet i hverdagen. Overboen, er det i lejlighed?

Jeg har svært ved at forestille mig, at en hund ikke kan aktiveres bedre på naturlig vis med bedre plads og opdrages til ikke at virke som om den har ADHD.

Jeg har tre drenge i alderen 6, 9 og 11 og de er opdraget meget konsekvent og kærligt. Præcis som Henrik sagde:

»Børn er som hunde eller heste, de skal tæmmes, for at man kan få et godt forhold til dem«.

Det med lussingerne har vi dog sprunget over ;-)

Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 278
Sted: Kjøbenhavnstrup

Indlæg af ThomasRiem »

Hæ - heller ingen lussinger til vores unger, tak (ungerne er så store nok til at være flyttet og selv få børn at opdrage på, så...)
Mja, jeg ved ikke, hvor meget man kan opdrage ud af en hund, der er aktiv, medvirkende og vagtsom af natur, men du har formentlig ret (at nogle racer så kan avles til at være mere eller mindre bims fra starten er måske osse en faktor).
Og jo, vi bor i tofamilieshus, så det er to lejligheder oven på hinanden - og Holger (no relation!) bor altså ovenpå og er en glad, aktiv og ofte gøende ung mand...
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Medlemsavatar
DUBTEMPLE
Forum Donator
Indlæg: 6430
Sted: DK/SE

Indlæg af DUBTEMPLE »

Holger skrev:
ThomasRiem skrev:[...]voldsomt angrebet af ADHD og var ikke i nogen form for ro på noget tidspunkt. Jeg syntes, de var vildt anstrengende. Overboens bordercollie (som endda er halv cockerspaniel) er supersød, men han er "på", så snart noget rører på sig noget sted i huset - og han står og galper nonstop, hvis han ikke er med til løjerne... pænt anstrengende indimellem
Lyder som opdragelse og at hundene skal have noget mere plads og aktivitet i hverdagen.

Både og ,.. Border Collie ER som nævnt tidligere noget HELT specielt

Her i huset er vi ved at droppe tanken om Border Collie ,.. den skal simpelthen sandsynligvis stimuleres ALT for meget

Der er andet i vores liv der også skal passes ,... og nogen gange så må en hund også godt bare lægge sig i sin kurv et øjeblik

DSG er under krafig overvejelse også her :wink:
/Dub

Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 35162
Sted: Fyn

Indlæg af Holger »

Hald, er det ikke en Bordie Collie I har?

Medlemsavatar
Hald
Forum Donator
Indlæg: 9455
Sted: Vind / Holstebro

Indlæg af Hald »

Holger skrev:Hald, er det ikke en Bordie Collie I har?
Billede

:shock:

Det er en Aussie (Australsk hyrdehund) :)
Og netop det med at generalisere hundes energiniveau gælder ikke rigtig, vores er f.eks. en meget stille og mild Aussie i forhold til andre vi kender. Så når folk møder vores og tænker at det er da godt nok sød og rolig race, så ville de få sig en dårlig oplevelse hvis de selv anskaffede sig en.

Jeg tænker at jeg overlader tasterne til konen igen lidt senere til en episode 2 :lol:
"Knobs? Where we're going, we don't need knobs!" - 11 år med ørene i Lydmaskinen -

Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 35162
Sted: Fyn

Indlæg af Holger »

Same-same, haha

Medlemsavatar
DUBTEMPLE
Forum Donator
Indlæg: 6430
Sted: DK/SE

Indlæg af DUBTEMPLE »

"man må ikke generalisere"

Haha, selvfølgelig gælder generalisering, generelt, al viden bygger på generalisering, 2+2 =4, for det meste, så det er det sgu nok også næste gang :-)
/Dub

Medlemsavatar
tomcat
Forum Donator
Indlæg: 1995
Sted: Valby ved Kbh

Indlæg af tomcat »

Herlig tråd –– jeg er selv mere 'ekspert' i katte. (Kan også fint med hunde, som jeg dog ikke skal have for megen berøring med pga noget med deres naturlige lugt, mit system ikke er helt glad for)

En enkelt 25-øre:
Overvej *inden anskaffelse* om hunden må
.. være overalt i huset?
.. oppe i møbler?
.. alle møbler?
.. også i soveværelse?

Eller hører hunden til kun i bryggers samt udendørs, samt evnt selvstændigt hundehus (som du bygger) ?
Hvis hunden lærer det fra starten, er der (efter min erfaring) ingen problem med, at stuer, badeværelse, soveværelse, børneværelser etc. ikke er tilladt for dyret. Den lærer det ligesom den lærer alt det andet. Hvad den må og ikke må.

I mit hus er hund ligesom hest, elefant og ged: fint ude samt i deres respektive specialområder –– ikke inde i menneske-centralopholdsområdet.

Andre har det nærmest omvendt: de vil endda have deres hund i SENGEN !!
For mig er det = at invitere f.eks. gris eller kalv op i sengen.

-----

Dét ville jeg overveje, så kone og børn er enige (/instrueret) FØR dyret ankommer.
Det er kontraproduktivt hvis din hundegrænse går ved køkkendøren, og en af de andre lader den komme ikke bare ind i stuen, men OP i menneskemøbler /på tæpper /lagner.

=========
God fornøjelse. Det bliver da fedt, jeg er sikker på, du får det bedste ud af det. Og vil nyde alt det gode ved at leve med hund. Er vild med, at du på forhånd har 100 % ejerskab over anvaret for al arbejdet der følger med nyanskaffelsen. Respekt for din rettidige omhu og omtanke :jam:
MacBook Pro tidlig 2015, 13", Sierra. Logic 10.4.4
(samt min gamle, stabile G4/ 466MHz, OS 9.2.2 /LAP 4.81)

Medlemsavatar
Arnold
Medlem
Indlæg: 529

Indlæg af Arnold »

Lidt ekstra hundeerfaringer. Ville ellers have svoret på, at vi ikke skulle have 2 hunde samtidigt, men af forskellige årsager var timingen god.
Så vi fik Falco (ja han er opkaldt alles-klar-kommissar...) på 10 uger, her for et par dage siden.

Vores gamle hund en blanding af labrador og dansk-svensk gårdhund - Falco er renracet labrador af formel1 typen, så vi regner med den bliver lidt mindre.

Erfaringerne - min kone har 6 ugers sommerferie, så vi kan heldigvis koncentrere os 100% om opdragelsen fra dag 1. Det har stresset den gamle hund lidt, at den nu har fået en "lillebror" - men lidt efter lidt har de accepteret hinanden. Det er noget med hieraki og rangorden, og vi er opmærksomme på det under fodring osv. Det er lidt en duracell-kanin at få ind af døren, så pt. er det godt at vi er 3-4 personer i hustanden, så man kan skiftes lidt til at gå/lege osv.

Det virker som om Falco er lidt mere hurtigopfattende end vores gamle var i samme alder. Han har ret hurtigt lært ikke at hoppe op i møblerne, og er godt på vej til at blive stueren, selvom vi ikke er helt der endnu. Så det er ud og ind af huset en del gange i løbet af dagen. En god ide også at fjerne sko og små genstande lidt ligesom med mindre børn. Hvis han hopper op eller napper/bider, vender vi ryggen til ham og går - så er det ikke "sjovt" mere - ser ud til at virke efter hensigten. Men ellers er han meget tillidsfuld, og virker ikke til at savne sine søskende eller sin mor synderligt. Så mon ikke det kommer til at spille? Vi krydser fingre :-)
DSC_0084 (1).JPG
DSC_0084 (1).JPG (902.63 KiB) Vist 367 gange
IMG_20190706_174320.jpg
IMG_20190706_174320.jpg (649.82 KiB) Vist 367 gange

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Åhhrr ... det går lige i hjertet. :)

Medlemsavatar
MrBacon
Medlem
Indlæg: 1510

Indlæg af MrBacon »

Holger skrev: Nogle erfaringer eller tips fra erfarne hundeejere?
Er "officielt" hundetræning nødvendig eller kan man gøre det selv via øvelser?
Den kommer til at gå uden snor det meste af tiden, hvor meget skal man træne dette?
Socialisering med andre hunde? Der er ingen hundeparker her ;-)
Mad? Medicin? Må den få kødrester?
Har haft hund i over 20 år. Har ikke hund i øjeblikket dog (ejendomspolitik). Jeg har ikke læst de andres svar.

Officiel hundetræning er på ingen måde nødvendigt. Har haft 1 hund til officiel hundetræning - den var hverken bedre eller dårligere til at lystre end de andre hunde. Hvis hunden bare skal lystre, er det hamrende nemt at få den til det - det er ikke en kat. En hund gør som regel nøjagtig, hvad du siger eller vil have den til. Det er sjovt og givende at lære en hund at sætte sig, lægge sig, komme på plads osv. Hunden bliver glad, når du bliver glad over, at den gør, som du siger. En lille godbid som belønning, og den glemmer aldrig kommandoen.

Du skal træne hunden til at komme, når du kalder. Også selvom der er andre hunde til stede, katte den kan jage, mennesker, der er interessante osv. Så kan du gå med den uden snor.

Har haft 1 hun og flere hanner - ingen har været kastreret. Lad være med at klippe bollerne af din hund :(

Selvom der ikke er nogle hundeparker, er der med garanti mennesker med hunde, der går ture engang i mellem. Hundejere, der går tur har meget let ved at falde i snak - det er lidt en uskreven regel, som når f.eks. buschauffører hilser på hinanden, når de kører forbi en anden bus. Hvis du bare går ture med den, skal du nok møde andre hunde. Den skal have lov til at gå og undersøge steder, som andre hunde har "pisset af" - og den skal også hilse og lege med andre hunde (hvis den gider - hunde har meget forskellig mentalitet. Du kan sagtens have 2 diametrale modsætninger af hunde indenfor samme race).

Du kan træne din hund til at løbe ved siden af dig, hvis du kan lide at løbe - eller cykle.

Der er mange, der ikke vil have hunden i bestemte rum i huset. Det er jeg ikke voldsom tilhænger af - en hund er et flokdyr, og du/familien er dens flok. Den kan ikke forstå, hvis den ikke må være sammen med resten af flokken. Men det er også ok, at den ligger ude foran soveværelsesdøren og passer på jer.

Du bør ikke lære en familiehund at være aggressiv - du bør ikke lære den at angribe osv. Husk at dit humør påvirker din hund (Bill Burr har en bit om det her :)

Du skal ikke gøre noget for at en hund fungerer som vagthund. Det ligger i dem.

Du må aldrig give kyllingeben til en hund at gnave på - de splintrer og kan lave skade på mavesækken, tarme osv. Faktisk skal du generelt passe på med kødben - de skal f.eks. aldrig tilberedes og nogle hunde får dårlig mave af nogle ben.

Hunde kan heller ikke tåle chokolade - det kan slå dem ihjel. Udover et par småting du ellers skal være opmærksom på, kan hunde som regel spise det samme som dig. Jeg kender flere, der giver deres hunde det samme som de selv spiser og evt spæder til med hundefoder. Du kan altid dele en hotdog, frikadelle eller lignende med din hund.

En hund er anderledes end alle de andre dyr, du har erfaring med. De er topfyldt med empati og kan læse dig og din sindsstemning hurtigere end du selv kan. De lystrer, er lærenemme og vil være din ven for evigt. Hunden vil lede efter sin plads i familien - og måske have nogle "magtkampe" med dine sønner. Den har brug for at kunne placere sig i flokken - og du+ din kone vil nok fungere som dens alfa'er, og dine sønner som dens ligesindede.

Du kommer til at få et nyt medlem af familien. Tro mig - efter kort tid, vil du føle som at du har fået et nyt, lille familiemedlem.


Medlemsavatar
dormin
Forum Donator
Indlæg: 427
Sted: Hammel

Indlæg af dormin »

I den lidt mere triste ende... du skal være forberedt på at afbryde din hunds i forvejen korte liv, når det ikke længere er for hundens bedste at den fortsætter med at leve...

Enden på vores 11 år gamle Golden Retriever Montys liv, vil blive i morgen hvor vi skal til dyrlægen for at få den aflivet.
Den endelige beslutning tog vi i fredags, efter at have fundet ud af at den infektion der stod i vejen for en ellers rutinemæssig knæoperation (som i forvejen var en større overvejelse ikke mindst pga. hans alder) formentlig skyldes kræft i leveren eller en stofskifte sygdom og ikke lod sig kurere med antibiotika som han i første omgang havde fået...
Tror aldrig jeg bliver så voksen at det at tage et liv bliver nemt - men det er nødvendigt da han ikke længere har det godt og udsigterne til det ikke bliver bedre! Den sidste tid har ikke været den sjoveste at komme igennem!

Det er en enorm glæde at have hund, på mange planer - vores 3 børn der alle har kendt Monty hele deres liv, har haft stor glæde af ham!
Tror dog umiddelbart vi venter lidt med den næste - der skal være tid og overskud til det - men den kommer sikkert hurtigere end vi ved af det... :-)

Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 35162
Sted: Fyn

Indlæg af Holger »

I know.

Jeg slår 6-8 gæs, 2-3 høns og 2 grise ihjel hvert år.

Især grisene kan være en følelsesmæssig oplevelse fordi vi navngiver dem, håndfodrer og leger lidt med dem.

Mad er selvfølgelig ikke det samme som et langtids-kæledyr, men det må jeg lære at håndtere.

Nyt svar