Thomas' øvelokale/studie

Bygning og akustik, lyddæmpning og -isolering, bass traps, monitorplacering, møbler.
Nyt svar
Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 282
Sted: Kjøbenhavnstrup

Thomas' øvelokale/studie

Indlæg af ThomasRiem »

Nå - så skete det osse for mig: Ungerne er flyttet, og vi skal til at få det til at blive til noget fornuftigt. Heldigvis er der da begyndt at ske lidt på musikfronten de seneste år (jeg kommer da ud at spille lidt, om det så kun er i privat og festlig anledning)... Så nu hvor soveværelset er flyttet op i stueetagen, skal studie/øvelokale/herreværelse have en overhaling. Indtil videre er jeg kommet til planlægningsfasen.

Hvis I har lyst, må I godt kikke med (og evt lade jer inspirere/afskrække). Jeg skal osse nok få taget nogle billeder... Jeg tror, at nogle af de muligheder og begrænsninger, der er, kan være interessante for andre:
* Der skal kunne være øvelokale og studie, men også lidt herreværelse med en slags skrivebordsarbejdsplads, bibliotek og sovesofa (til ungerne og gæster fra Jylland, forstås). Masser af kompromis-muligheder..!
* Det, at der både skal kunne øves, trackes og mixes i det samme, mindre rum giver selvsagt endnu en række kompromis-muligheder.
* Jeg har ti tommelfingre på hver hånd og er tilmed luddoven og uorganiseret.
* Der er flisegulv.
* Der er ca 2,15-2,20 til loftet med delvis fritlagte bjælker.
* Rummet er ca 4 x 4,5 meter
* Ydervæggene er op omkring en halv meter tykke, så døren ud til haven og det lave vindue (vi er i kælderen) vil formentlig bidrage med "interessante" akustiske defekter.
* Der er en større rørkasse, som sikkert osse vil kunne vælte akustikken lidt. Den ender naturligvis bag døren ud til resten af kælderen, så det med basstrap/superchunk lige der bliver nok et helvede... eller kan man føre et par varmerør igennem en superchunk?!

Lassos opskrift er naturligvis udgangspunktet for dæmpningen af akustikken.
1) i alle rummet væg / væg hjørner: bass traps af superchunk typen
2) i loft / væg "hjørner" - der hvor væg bliver til loft: skråtmonterede traps af terrænbatts erhverv
3) på bagvæggen: traps af terrænbatts erhverv i rammer
4) på sidevæggen: traps på dit first reflection point og efter behov
5) over mixpositionen: en cloud

ad 1): Jeps, Flexi A-batts i trekanter, yada, yada. Spekulerer på, om man kan købe en ecophon-plade eller lignende at sætte foran..? Ellers står den på selvbyg af trærammer mm.
ad 2): Selvbyggede rammer mm.
ad 3): Ditto
ad 4) Her skal jeg for første gang til at tænke
ad 5) No go. Jeg er 1,90 høj uden sko, så jeg vil ende med "my head in the clouds" på den forkerte måde... jeg bliver nødt til at forlade mig på, at loftet diffunderer lyden på en god måde... med mindre man kan lave noget anvendeligt på max 5 centimeters tykkelse, så det passer mellem bjælkerne?

Jeg har naturligvis allerede nogle spørgsmål, der nager:
Spørgsmål 1: Nogen der har gode ideer til et godt layout, så der både kan øves, mixes, arbejdes og stenes/hænges ud i herreværelset? Jeg har spekuleret en del på, at mange elementer (skabe med fx ecophon på bagsiden, skrivebord mm) kan flyttes rundt, evt på hjul - det hjælper jo på flexibiliteten. Desuden vil jeg nok lave et par gobos eller lignende til lokal-dæmpning.
Spørgsmål 2: Kan man føre varmerør igennem en superchunk?
Spørgsmål 3: Nogen der har nogle vakse tricks til selvbyg af små gobos? jeg ved godt, at der ikke er megen kærlighed til sE's Reflexion Filter etc, men den kan vel give en smule mening i forhold til at dæmpe bleed - se fx hvordan den blev brugt med Ed Sheeran (mener jeg, det var: De stillede den op ud for hans western-guitar for at dæmpe dens bleed til andre mikrofoner.
Spørgsmål 4: Jeg skal have udvidet monitorparken. Jeg har allerede kikket mig varm på nogle Yamaha HS-8'ere, men nu er jeg kommet på, at de jo har bas-porten bag i... hvor meget plads er det nu, de så skal have om sig? Måske skal jeg hellere kikke på nogle front-portede...


Lad mig høre, hvad I tænker

de bedste hilsner


Thomas
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Medlemsavatar
ask
Medlem
Indlæg: 124
Sted: København NV

Indlæg af ask »

Spændende! Hvis du vil have en måling af rummets akustik og efterfølgende vejledning til hvad der er størst behov for, og hvor, så giver jeg 20% rabat til lydmaskinister her i sommer, du kan se opslaget i ydelser tilbydes og sende mig en pm hvis det har interesse.

Medlemsavatar
Hald
Forum Donator
Indlæg: 9657
Sted: Vind / Holstebro

Indlæg af Hald »

Jeg ledte længe efter en Ikea ektorp sovesofa (bliver ikke lavet længere), da den er af stof ville den kunne absorbere noget lyd, hele madrassen er nede i den, så det må også dæmpe noget, samt at den fungerer som en hyggelig del af studiet når den er sofa. Det er en fin måde at udnytte lokalet til begge formål.
Senest rettet af Hald man 15. aug 2016 10:54, rettet i alt 1 gang.
"Knobs? Where we're going, we don't need knobs!" - 11 år med ørene i Lydmaskinen -

Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 282
Sted: Kjøbenhavnstrup

Indlæg af ThomasRiem »

Mja... vi er nu kommet en snas længere frem, og der begynder at tegne sig noget konkret... jeg har også gjort mig nogle tanker indtil videre:
* Vi har drøftet Troldtekt (vi har familie i nærheden af Troldhede, så pludselig var der stærke fortalere i nærområdet), men det dutter ikke - det bliver et helvede af edderkoppespind og støv osv - og dæmpningen er først rigtigt effektiv længere oppe end med rockwool/rockfon.
* Loftet er 210-215 cm (der er som sagt bjælker, så det kommer an på, hvor man måler)
* Jeg funderer på, om ikke man bare kan bruge Terrænbatt Erhverv til det hele (både inden i superchunks og til absorbers)?
* Vi skal ud og finde noget stof til at tæmme det der rockwool - hedder det vlies eller hvad..?

og ja, der skal nok komme lidt billeder og jeg overvejer stadig, om og hvornår jeg evt vil bringe tilbuddet om måling ind i processen...
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Medlemsavatar
ask
Medlem
Indlæg: 124
Sted: København NV

Indlæg af ask »

Du skal bruge løstvævet stof til at holde fibrene fra mineraluld inde (ostelærred er mig bekendt det løseste (nærmest gennemsigtigt), men så længe du ikke vælger nylon eller silke så er der gode muligheder. Kan du puste igennem er det helt sikkert ok. Men overvej alternativt at bruge Rockwool Industribatt Sort, der er vlies-beklædt, så bare kanterne er dækket kan det ellers sidde frit. Eller deciderede loftsplader fra Rockfon eller Echophon, da hver centimeter tæller, de er generelt lidt dyrere..
Terrænbatt Erhverv er som du kan læse mange steder en glimrende absorbent, dog ikke hvis der skal bruges dybder på halve eller hele meter, det bliver for massivt (hvad du ikke kan læse så mange steder).

Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 282
Sted: Kjøbenhavnstrup

Indlæg af ThomasRiem »

Tak Ask - du rammer lige i, hvad jeg selv tænkte:
* Jep, Industribatt Sort er helt klart en mulighed - der er bare lige det med...at de er sorte...
* Rockfon er osse på listen over muligheder (rummet er ikke så stort, så der er nok penge til det
* Så tror jeg, opskriften på superchunks bliver noget i retning af: Stablede Flexibatt-trekanter og en "frontplade" af terrænbatts monteret i træramme.
* "Ostelærred"?! OK - så er der sguda osse redt op til et navn: der kommer til at stå "Thomas' Ostekælder" på brevpapiret! :-)
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 282
Sted: Kjøbenhavnstrup

Indlæg af ThomasRiem »

Før stod vi ved afgrundens rand. Nu er vi kommet et skridt videre...

Hermed lidt nyt fra fronten, hvor det langsomt kryber fremad - der skal lige passes noget job og noget familie og det løse. Men det GÅR fremad. Jeg smider nogle billeder op, når jeg finder ud af, hvordan - så kan andre se, hvad man kan præstere med ti tommelfingre og hovedet under armen!

Der er nu smidt Isover-flexi-noget i trekanter ind i hjørnerne. Inden da var der lige nogle panik-ting, der skulle ordnes (fx med fodliste kontakter og sådan noget, der var i alle - alle! hjørner)... Jeg fandt ud af, at man kunne købe nogle trekantede lister - støbelister - som man kan sætte på væggen. Så kan man skrue en ramme med terrænbatts foran. Det holder osse Isover'en lidt i ave, så det ikke skvatter ud på gulvet igen.

Pro tip: De der gule IsoVer-ting... de indeholder et bindemiddel eller sådan, som er urea-baseret. Fair nok, sikkert super-økologisk. Men nu lugter der altså ret meget af stald, for ikke at sige af hestepis. Jeg går ud fra, at det fortager sig med tiden, ellers må jeg vel hænge nogle piske, seletøj og andre rideskole-parafernalia op for at folk ikke studser over det...

Og så op med nogle rammer med terrænbatts i. De skal stå foran hjørnerne og holde det gule stads sammen. Det går jo let - efter de metoder, I andre viser i jeres Youtube-videoer. Jeg knalder glad en ramme sammen, lægger ostelærred ud på et bord, rammen ovenpå og terrænbatts ind i. Så bliver det hæfteklammet sammen og jeg er lykkelig - indtil min kone gør mig opmærksom på, at battsene er 10 cm tykke og rammerne er 5 cm. "Det gør intet!" råber jeg, den trænede håndværker: der kan sagtens presses 5 cm ind. Min kone er klog og forstandig og bakker ud. Hun har selvfølgelig regnet ud, at det ikke går, og så passer det desuden heller ikke med støbelisterne... arrrggg..!

Plan B, altså: først op med rammen, så terrænbatts som så strutter ca 5 cm - og så lærred på. Men det ser osse ret snyggt ud, synes jeg. I denne weekend bistår konen - som altså ER meget flink - med at få hæftet det sidste op. Skal nævne, at trommeslageren var meget behjælpelig.

Næste stop er at få kastet den sovesofa (som ER ankommet og har stået og fyldt op i stuen i mere end en uge!) ned på plads og så vurdere behovet for hvor mange terrænbatts, der skal hænges op mellem loft og vægge.

Sidste station bliver så nok noget diffusion og dæmpning med RockFon på væggene og nogle ordentlige monitors. Jeg er ikke sikker på, at et besøg fra Ask indgår i planen (sorry, Ask): En af gutterne har adgang til en ret seriøs målemikrofon plus dertil hørende grej, så et relativt simpelt sweep skulle vi nok kunne lave. Gør det mere knuder end det, så har jeg jo stadig Ask i baghånden!

Således er situationen her på det første af efteråret. Flere bulletiner følger!
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Medlemsavatar
ThomasRiem
Medlem
Indlæg: 282
Sted: Kjøbenhavnstrup

Indlæg af ThomasRiem »

Så er der sofa og broadband absorbers oppe at hænge (næsten). RockFon er indkøbt - og et sæt monitors, yay! (Dynaudio BM5 compact og en Bm9S)...

Om lidt får jeg købt et gulvtæppe, og så er det rundt med RockFfon-plader, hvor der er behov.

To gode spørgsmål til de kloge:
1) jeg overvejer, om man kan få noget ud af, at hænge Rockfonpladerne "skævt" op på væggene, så de fx også reflekterer til siderne eller op/ned. Er det mon en god ide? Det er ret nemt at gøre ved at knalde en liste på væggen i den ene ende, inde under Rockfon-pladen. Og får man så ikke osse lidt mere dæmpning lidt længere ned i frekvenserne, på samme måde som med absorbers?
2) Jeg nævnte for en af drengene, at jeg overvejer at hænge noget svært klæde ned fra loftet, der hvor vokalerne skal optages (man kan så fjerne det igen, når der ikke er behov for ekstra dæmpning). Det giver vel god mening med sådan en halv vokal-boks, skulle jeg mene. Eller gør det?


Sent from my iPad using Tapatalk
C'est magnifique. Mais ce n'est pas la guerre....

Nyt svar