macOS 10.15 Catalina

Mac & PC, lydkort, Logic Pro, Cubase, Pro Tools, Ableton Live og andet software.
Nyt svar
Medlemsavatar
david mondrup
Lydmaskinist
Indlæg: 12266
Sted: Århus

Re: macOS 10.15 Catalina

Indlæg af david mondrup »

Nåmen, øhmm, on topic: https://help.ableton.com/hc/en-us/articles/360008413439

Ableton Live 9 kan ikke forventes at virke på Catalina. En Catalina-kompatibel Live 10 update er ved at blive testet.
David Mondrup
www.monsdrum.com Engelsholm Højskole
For at værne om ytringsfriheden, råber jeg røvhul efter naboen (Peter Poulsen)

Medlemsavatar
jakobole
Forum Donator
Indlæg: 1079
Sted: København / Vanløse

Indlæg af jakobole »

benjisan skrev:
jakobole skrev:Mht genvejstaster, så er de næsten ens i alle programmer - så hulter-til-bulter kan jeg ikke genkende
Well, det er i hvert fald det jeg oplever når jeg arbejder på Windows :wink:
Jeg kan sidde i ét program og bruge en genvejstast, men i et andet program er den noget helt andet eller eksisterer slet ikke.
En ting jeg ikke kan på mac (hurtigt) - at finde en fil eller en folder bare ved at begynde at skrive på tastaturet. Her skal man selv finde den er min erfaring. . Hvis mit drev E: vises, taster jeg bare "dr" på tastaturet, så finder den den første folder/fil der begynder med "dr" - f.eks dropbox. Det kunne jeg ikke på Holgers Mac for et par uger siden.
Det er en helt alm standard funktion på Mac OS. Det har man altid kunnet, men hvorfor du ikke lige kunne på Holgers Mac kan jeg ikke svare på.
Aha.
Det viser bare HVOR meget der er tale om vaner.......som vi helst ikke vil lave om på:)
Microsoft Certified MCSA

Medlemsavatar
jakobole
Forum Donator
Indlæg: 1079
Sted: København / Vanløse

Indlæg af jakobole »

Og mht til skiftende genvejs taster i diverse programmer - det kan man ikke rigtigt laste hverken MS eller Windows for. Det må være det softwarehus der har lavet skidtet der har skylden. Jeg kan sige at i MS-Office er der fin sammenhæng på tværs af apps
Microsoft Certified MCSA

Medlemsavatar
benjisan
Medlem
Indlæg: 3335
Sted: Østerbro, København

Indlæg af benjisan »

jakobole skrev:Og mht til skiftende genvejs taster i diverse programmer - det kan man ikke rigtigt laste hverken MS eller Windows for. Det må være det softwarehus der har lavet skidtet der har skylden. Jeg kan sige at i MS-Office er der fin sammenhæng på tværs af apps
Apple har heldigvis, i modsætning til MS, haft den politik over for udviklere at man netop ensrettede genvejstaster og der var diverse krav man skulle overholde. En del af Mac OS har også været på den måde at du ikke rigtigt kunne komme uden om at være nødt til at ensrette dine genveje. Havde Microsoft haft det fokus fra starten, havde det måske været anderledes, men det har ikke været noget man fokusere på (sammen med en masse andre ting) og er en af grundende til at jeg klart foretrækker Mac OS frem for Windows.
Manglen på kongruens og sammenhæng i alle mulige ting er meget tydelig når jeg arbejder på Windows og er vant til at arbejde på Mac OS.
I øvrigt var MS Office nogle af de få programmer på Mac som i starten nægtede at følge de retningslinjer for bl.a. genveje og som på vanlig MS stil gjorde som det passede dem. Derfor var det også noget af en bæ rent programmeringsmæssigt i starten, men er heldigvis noget de efterhånden har fået rettet op på.

Default avatar
mixolydisk
Medlem
Indlæg: 176

Indlæg af mixolydisk »

I kan bare ikke lade være kan i? Kan I ikke lave endnu en arbitrær mac vs windows tråd, og diskuterer jeres personlige styresystems-anekdoter der i stedet?


On topic spørgsmål: Er der nogen der har opdateret til Catalina som kan rapportere om der er nogen ting der bestemt ikke virker?

Der bliver ofte sagt at man skal vente med at opdaterer, men jeg synes alligevel oftest at mine plugins og programmer virker helt fint efter update.

Medlemsavatar
gs-dk
Forum Donator
Indlæg: 9676
Sted: Frederiksberg

Indlæg af gs-dk »

mixolydisk skrev: Der bliver ofte sagt at man skal vente med at opdaterer, men jeg synes alligevel oftest at mine plugins og programmer virker helt fint efter update.
Så er du vist mere heldig end de fleste eller bruger kun Logic og de indbyggede plug ins. Det er ikke ulejligheden værd at opgradere, før der gives et "go" - og alligevel flyder mange fora over med frustrerede brugere - der uden at lave back up - lige skulle prøve. Jeg fatter det ikke - men jeg har også været med længe:)

Medlemsavatar
jakobole
Forum Donator
Indlæg: 1079
Sted: København / Vanløse

Indlæg af jakobole »

mixolydisk skrev:I kan bare ikke lade være kan i? Kan I ikke lave endnu en arbitrær mac vs windows tråd, og diskuterer jeres personlige styresystems-anekdoter der i stedet?


On topic spørgsmål: Er der nogen der har opdateret til Catalina som kan rapportere om der er nogen ting der bestemt ikke virker?

Der bliver ofte sagt at man skal vente med at opdaterer, men jeg synes alligevel oftest at mine plugins og programmer virker helt fint efter update.
MacOs er klart en mere slick brugerflade - jeg er bare ikke vant til at bruge den. Men jeg synes alligevel det er vildt at Apple kan slippe afsted med at bryde kompatibilitet en gang om året....
Skal nok lade være nu :)
Microsoft Certified MCSA

Default avatar
mixolydisk
Medlem
Indlæg: 176

Indlæg af mixolydisk »

gs-dk skrev: Så er du vist mere heldig end de fleste eller bruger kun Logic og de indbyggede plug ins. Det er ikke ulejligheden værd at opgradere, før der gives et "go" - og alligevel flyder mange fora over med frustrerede brugere - der uden at lave back up - lige skulle prøve. Jeg fatter det ikke - men jeg har også været med længe:)
Fair :) Måske følger jeg bare ikke helt nok med til at kende omfanget af problemet.

Anyways, er stadig ude efter erfaringer med Catalina. Har ikke lige nogle aktive projekter på mac'en for tiden, så måske det var på tide at opgradere. Så er der heller ikke den helt store fare hvis der er noget kritisk der ikke lige skulle virke med det samme.

Medlemsavatar
jakobole
Forum Donator
Indlæg: 1079
Sted: København / Vanløse

Indlæg af jakobole »

Det var også min strategi da jeg opgraderede fra win7 til win10 - vente til der var ro på i studiet, og så var jeg faktisk et par år bagud, så de fleste ting var "ironed out"
Held og lykke- jeg ser der sker spændende ting med ITunes med bedre integration. Det er nice
Microsoft Certified MCSA

Medlemsavatar
Christoffer I. N.
Lydmaskinist
Indlæg: 33072
Sted: Hørsholm

Indlæg af Christoffer I. N. »

Pro Tools Expert har samlet en masse af udsagnene fra firmaerne:
https://www.pro-tools-expert.com/produc ... s-catalina

Det indeholder på nuværende tidspunkt nyere information end Sweetwater linket.

Medlemsavatar
Fabian
Forum Donator
Indlæg: 1011
Sted: Redhotplanet.dk

Indlæg af Fabian »

Jeg tester pt. nogle ting vedr. Acustica Audio og tilpasning til macOS Catalina. Til formålet har jeg på en ekstern SSD klonet et fuldt fungerende 10.14 DAW-system og efterfølgende opgraderet til 10.15 beta 8.

Kun meget få ting har jeg oplevet ikke fungerer, og det stemmer fint overens med beskrivelserne i udgivelsesnoterne. Man skal huske på at OS’et fortsat er i beta og at der stadig bliver rapporteret bugs og justeret.

I sin nuværende form har Catalina ganske lempelige restriktioner mht. 3.part software og ekstra udvidelser. De fulde krav til Apple notarization er udsat og træder først rigtig i kraft fra januar 2020, hvor det for alvor bliver spændende at se hvad der virker eller ej.


Det sagt, så er jeg endnu ikke stødt på nogle audio plug-ins som ikke fungerer, f.eks. FF, PA, TDR, DMG, NI, IKM og UAD virker altsammen uden yderligere indgriben. Også mine tre DAW; Live, S1 og Reaper fungerer (efter lidt manuel code-signing i Terminal), og der har ikke været problemer med at åbne projekter i test.

RME har for længst opdateret deres mac-drivere samt software (undtagen DIGICheck) til også at understøtte 10.15, så i mit tilfælde fungerer konverterne som de skal.

Det er vigtigt og nævne, at alle plug-ins og programmer har været installeret forud, altså forinden min opgradering af systemet til 10.15. Jeg antager at rigtig mange producenters installationspakker skal fornyes, både fordi de ikke er fuldt ud Apple notarized, men også såfremt de indeholder 32 bit udgaver, Applescript eller ‘un-Hardened’ Apple Runtime, som ikke vil kunne afvikles på macOS10.15x.

Selve 10.15 styresystemet ligger nu på separat APFS partition, mens Bibliotek og Brugere ligger på selvstændig volume, hvilket betyder at visse 3.parts system udvidelser skal om-lokaliseres da os x systemet vil være låst og ‘forbudt område’.


Jeg har slet ikke fået smugkigget på alle mulige andre features, som det nye Music, Podcast og TV. Den nye funktion SideCar er interessant for måske at kunne benytte iDevices og touch screen som controller enheder. Det kræver naturligvis at softwaren har funktionerne, og mon ikke Logic vil komme til at indeholde nogle features som kan benyttes med det.

Catalina har større integration med iOS hvilket passer mig udmærket. Dertil vil jeg mene det hele stadig er ret clean og strømlinet. System og Finder kører smidigt og jeg har ikke mærket noget fnidder med skærm og grafik som ved tidligere opdateringer. Alt det med mere sikkerhed synes jeg personligt kun er godt, især hvis det fortsat kan holde Mac fri for skidt og kanel uden at skulle installere alle mulige ekstra værn og sub-rutiner. Performance mæssigt ligger Catalina på linje med Mojave her hos mig. Dog vil jeg forvente en smule bedre hastighed eftersom 10.15 systemet kun kører fra ekstern her.

Uanset har jeg ikke i sinde at opgradere de systemer jeg er afhængig af virker, før om laaang tid, og der kan jo stadig vise sig at være vigtige ting som ikke kommer til at virke eller ikke vil blive udviklet så de kan køre på det den endelige udgave af Catalina.


Jeg har slet ikke undersøgt mht. Adobe og diverse video editors som selvfølgelig heller ikke ligger på studie computeren. Men kører jeg en ‘Go64’ er der et hav af elementer som popper up under 32 bit, så der vil givetvis være flere programmer som skulle opdateres.

I øvrigt er driveren til mit gamle M-Audio Oxygen8 ikke kompatibel med 10.15 og den bliver nok aldrig mere opdateret. Det er jo alligevel trist hvis sådan en fin gammel plastik klenodie skal dø alene pga et nyt styresystem. Det bliver ikke for enhver pris jeg ønsker at ditch’e Mojave som jeg synes kører rigtig godt, og rådet må derfor stadig være:


Vent med Catalina på din studie Mac! :)
"Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The ones who see things different"

Medlemsavatar
david mondrup
Lydmaskinist
Indlæg: 12266
Sted: Århus

Indlæg af david mondrup »

Nyt fra Soundtoys:
Skærmbillede 2019-10-01 kl. 16.45.38.png
Skærmbillede 2019-10-01 kl. 16.45.38.png (183.77 KiB) Vist 354 gange
David Mondrup
www.monsdrum.com Engelsholm Højskole
For at værne om ytringsfriheden, råber jeg røvhul efter naboen (Peter Poulsen)

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Bare en reminder på, at huske at slå automatiske updates fra i App Stores indstillinger, hvis man ikke lige vil modtage Catalina som det første.

Medlemsavatar
Hald
Forum Donator
Indlæg: 9654
Sted: Vind / Holstebro

Indlæg af Hald »

Jeg kører MacOS Catalina BETA på min studiecomputer, Logic kører fantastisk, ingen bemærkninger. Har ikke installeret mine plugins endnu, men har ikke oplevet noget negativt endnu.
"Knobs? Where we're going, we don't need knobs!" - 11 år med ørene i Lydmaskinen -

Medlemsavatar
Smittefar
Forum Donator
Indlæg: 4824
Sted: Søborg

Indlæg af Smittefar »

Kan Apple ikke snart begynder at lave opdateringer der virker? Man får jo spam fra samtlige plugin udbydere, hver gang, det kommer en ny version.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Find mig på: Youtube | Facebook | Hjemmeside - eller i mit band Jump

Medlemsavatar
Graceville
Medlem
Indlæg: 2762
Sted: 2300

Indlæg af Graceville »

Det er ikke lige sådan det hænger sammen.

Apple laver en markant forbedret styresystem af & til.

herefter skal de forskellige drivere opdateres, så de virker på det nye styresystem, & det skal deres producenter sørge for. Det er ikke Apples ansvar.

Indtil da skal man ikke opgradere til nyt styresystem.
Medlemsprofil midlertidig deaktiveret af eget valg

Medlemsavatar
Smittefar
Forum Donator
Indlæg: 4824
Sted: Søborg

Indlæg af Smittefar »

Tænk hvis Windows smadrede al tredjepart software og drivere hvert gang de lavede en større opdatering

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Find mig på: Youtube | Facebook | Hjemmeside - eller i mit band Jump

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Smittefar skrev:Tænk hvis Windows smadrede al tredjepart software og drivere hvert gang de lavede en større opdatering

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Det har Windows så også gjort indtil de adopterede stort set samme model som Apple.

Og det er ikke fordi, at Apple "smadrede al tredjepart software og drivere". Langt det meste kører pænt videre. De forskellige tredjepart skal bare sikre sig, at deres software kører. Det er ikke alle tredjeparts leverandører, der er lige gode til.

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Men tendensen til, at dem der har de største problemer med Apple, det er dem, der ikke bruger deres hard-og software - den er helt klar.

Medlemsavatar
Smittefar
Forum Donator
Indlæg: 4824
Sted: Søborg

Indlæg af Smittefar »

Jeg synes bare, det er lidt grotesk, at der genereres så mange arbejdstimer og internettrafik, fordi Apple ikke kan finde ud af at garantere er minimum af bagudkompatibilitet.

Normalt generer Apple mig ikke, men jeg tror, jeg i den seneste uge har fået 1-2 mails fra alle jeg nogensinde har købt et plugin af. Det er sgu irriterende i længden.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Find mig på: Youtube | Facebook | Hjemmeside - eller i mit band Jump

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Du ævler og bliver ved med at komme med påstande ude hold i.

Medlemsavatar
Smittefar
Forum Donator
Indlæg: 4824
Sted: Søborg

Indlæg af Smittefar »

Vil du se mine slettede mails da?

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Find mig på: Youtube | Facebook | Hjemmeside - eller i mit band Jump

Medlemsavatar
SustainerPlayer
Medlem
Indlæg: 12411
Sted: På kanten

Indlæg af SustainerPlayer »

Smittefar skrev:Tænk hvis Windows smadrede al tredjepart software og drivere hvert gang de lavede en større opdatering

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Smittefar skrev:... fordi Apple ikke kan finde ud af at garantere er minimum af bagudkompatibilitet.
^^

Påstande uden hold i.

Og da det ikke er Apple, der sender dig mails, så må du jo afmelde dine nyhedsbreve fra dine plugin leverandører eller bede dem om, at separere evt. Apple-rettet info i en seperat mailingliste. Det kan jo ikke være rigtigt at de påvirker din livskvalitet i så negativ en grad.

Medlemsavatar
the19thbear
Medlem
Indlæg: 2825
Sted: Roskilde

Indlæg af the19thbear »

Det er på samme måde som med Windows. Hver gang der kommer en ny version af Windows (xp, nt, Vista, 7,8,10) er det heller ikke givet at drivere/software virker. Meget gør. Men man kan ikke være sikker.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Medlemsavatar
benjisan
Medlem
Indlæg: 3335
Sted: Østerbro, København

Indlæg af benjisan »

Smittefar skrev:Tænk hvis Windows smadrede al tredjepart software og drivere hvert gang de lavede en større opdatering
Det gør Apple altså heller ikke.

Nyt svar