Nogle kaffe-nørder her?
Forumregler
Tænk dig om, tal pænt, men lad også være med at være meget sart. Hvis du skal bruge skældsord, så hold dig til noget Kaptajn Haddock ville have sagt.
Tænk dig om, tal pænt, men lad også være med at være meget sart. Hvis du skal bruge skældsord, så hold dig til noget Kaptajn Haddock ville have sagt.
Nogle kaffe-nørder her?
Jeg har for nylig investeret heavily (=>17.000) i kaffeudstyr (Rocket + Mazzer) og støder panden mod muren mht. nogle vigtige detaljer.
Jeg har læst og set videoer og eksperimenteret til den store guldmedalje, men jeg har brug for lidt sparring. Anyone?
Jeg har læst og set videoer og eksperimenteret til den store guldmedalje, men jeg har brug for lidt sparring. Anyone?
Tak, det er værd at prøve! Men regner selvfølgelig med at der sidder nogle eksperter (i alt) her på Lydmaskinen også
Hej Holger!
Jeg kan nok ikke hjælpe dig, men jeg vil bare lige have bekræftet for mig horisontudvidelses skyld at du har brugt sytten tusinde danske kroner på maskiner til at lave kaffe med? Altså kaffe som man drikker af en kop? Eller er kaffe slang for et eller andet?
Jeg kan nok ikke hjælpe dig, men jeg vil bare lige have bekræftet for mig horisontudvidelses skyld at du har brugt sytten tusinde danske kroner på maskiner til at lave kaffe med? Altså kaffe som man drikker af en kop? Eller er kaffe slang for et eller andet?
Nobody noes.
Er det her man skal minde om, at man ikke kan købe sig til gode resultater, der er ingen substitut for øvelse øvelse øvelse og den gode næse.
Er dit rum overhovedet aromatisk reguleret??
D gas, du ka ta det :D
Er dit rum overhovedet aromatisk reguleret??
D gas, du ka ta det :D
Altså hvis man ka bruge mange tusinde kroner på at give lyd "varme" og "fylde". Så kan man vel også bruge 17 klik på at få kaffe med samme karakteristik.niklasni1 skrev:Hej Holger!
Jeg kan nok ikke hjælpe dig, men jeg vil bare lige have bekræftet for mig horisontudvidelses skyld at du har brugt sytten tusinde danske kroner på maskiner til at lave kaffe med? Altså kaffe som man drikker af en kop? Eller er kaffe slang for et eller andet?
Jeg må sige, at min respekt for en god barista er steget voldsomt efter jeg har forsøgt at "købe mig god" i udstyr...Smittefar skrev:Er det her man skal minde om, at man ikke kan købe sig til gode resultater, der er ingen substitut for øvelse øvelse øvelse og den gode næse.
Er dit rum overhovedet aromatisk reguleret??
D gas, du ka ta det :D
Har måske lidt skjult klumpning pga. meget fine grind.
Af en uddannet barista-bekendt har jeg fået et tip om at prøve en Weiss Distributions-Teknik til at fordele grinden bedre i portafilteret. Har allerede prøvet halvvejs tapping midt i grindet før resten kommes i og jeg tapper og igen og afslutter med tamping.
Måske skal min Mazzer også først "spilles" til, har hørt der skal nogle kilo igennem før den rammer sweetspottet.
Something worth doing is worth overdoing!Smittefar skrev:Så dyrt behøver det altså ikke være at få varm kaffe :D
- SustainerPlayer
- Medlem
- Indlæg: 12411
- Sted: På kanten
Brugeren "Kaffe T" er vist det man kalde "kaffenørd". Men hun har ikke kigget forbi her på sitet længe.
Hun har denne podcast: http://smagefter.dk/kaffe/
Hun har denne podcast: http://smagefter.dk/kaffe/
Lige siden jeg var i Brasilien for 20 år siden har jeg undret mig over hvorfor deres kaffe var så meget bedre end vores. Jeg har endda fået en sydamerikansk ven til at skaffe noget direkte dernede fra, da hans far skulle besøge ham for nogen år siden. Jeg har også afprøvet de kaffesteder, folk har anbefalet gennem tiden. Intet slår den Brasilianske som damerne på TV-stationen altid havde med i en alm. termokande hjemmefra.
Den mindede mest om espresso, og så var der et sjovt lille ritual omkring hvordan den blev serveret: De stillede en masse små glas op i en lang række (samme slags glas som marokkanere altid bruger til deres mynte-the), hældte rørsukker i bunden af glassene, og derefter blev der så hældt op til alle på én gang, mens de sagde et eller andet ordsprog med "at slå en ræv af en pind" eller sådan noget. (Monster sprogbarriere, for jeg kan ikke portugisisk.)
f*ck den var god. Der gik et halvt år før jeg overhovedet gad røre noget der skulle ligne kaffe herhjemme. Og eftersom jeg har prøvet med friskimporteret sydamerikansk kaffe, så må forskellen ligge et andet sted. Måske var jeg lettere at imponere dengang? Eller også er det vandet? Jeg havde en vietnamesisk nabo der var kok. Han sagde at hans grønne the smagte forkert, lige indtil han en dag prøvede at lave den ovre i sverige hvor vandet ikke er fyldt med kalk. Så måske er det vores vand, der ødelægger vores kaffe?
Den mindede mest om espresso, og så var der et sjovt lille ritual omkring hvordan den blev serveret: De stillede en masse små glas op i en lang række (samme slags glas som marokkanere altid bruger til deres mynte-the), hældte rørsukker i bunden af glassene, og derefter blev der så hældt op til alle på én gang, mens de sagde et eller andet ordsprog med "at slå en ræv af en pind" eller sådan noget. (Monster sprogbarriere, for jeg kan ikke portugisisk.)
f*ck den var god. Der gik et halvt år før jeg overhovedet gad røre noget der skulle ligne kaffe herhjemme. Og eftersom jeg har prøvet med friskimporteret sydamerikansk kaffe, så må forskellen ligge et andet sted. Måske var jeg lettere at imponere dengang? Eller også er det vandet? Jeg havde en vietnamesisk nabo der var kok. Han sagde at hans grønne the smagte forkert, lige indtil han en dag prøvede at lave den ovre i sverige hvor vandet ikke er fyldt med kalk. Så måske er det vores vand, der ødelægger vores kaffe?
Jeg laver også gratis plugins: www.robotplanet.dk/audio_plugins
Kaffe, the og brusebad er bedre i vestjylland end her, og det er pga vandet
www.k76.dk | www.soundcloud.com/k76 | facebook.com/k76music
itunes: http://apple.co/1KPrzRW | spotify: http://spoti.fi/1QzBYbJ
itunes: http://apple.co/1KPrzRW | spotify: http://spoti.fi/1QzBYbJ
Vandet er bedre derovre, men det er stadigvæk ikke godt. Men lidt inde i Sverige - der hvor der er klippegrund - der er vandet helt fantastisk! Det var det ihvertifald i det lille sommerhus jeg engang boede i sammen med et par venner. Det var vist et stykke øst for Ullared, såvidt jeg husker.
Jeg laver også gratis plugins: www.robotplanet.dk/audio_plugins
- SustainerPlayer
- Medlem
- Indlæg: 12411
- Sted: På kanten
*ryster på hovedet og åbner en dåse-cola*
Jeg kan da tage en flaske vand med næste gang jeg skal til Fyn hvis det var noget Holgerlakris skrev:Kaffe, the og brusebad er bedre i vestjylland end her, og det er pga vandet
"Knobs? Where we're going, we don't need knobs!" - 14 år med ørene i Lydmaskinen -
- SustainerPlayer
- Medlem
- Indlæg: 12411
- Sted: På kanten
Lader til vi skal have en Lydmaskinen-undersøgelse over PH-værdierne i drikkevandet landet over.
Takdolbe skrev:Hej Holger.
Hvis du søger sparring og kaffenørder, så er jeg her.
Du er muligvis allerede nede i et detaljeniveau, hvor jeg er stået af ... det vil tiden vise.
Vi er ude i noget seriøst nørdet. Har dog muligvis fundet nogle forklaringer, vi taler lav relativ lugtfugtighed i DK p.t. (pga. kulden) og statisk elektricitet der får fint kværnet kaffe til at klumpe en smule.
https://www.condair.dk/fakta-om-luftbef ... t-tor-luft
Så WDT er måske vejen frem lige nu.
Min udvindingstid er for kort. Jeg er oppe på max. 17 sekunder fra jeg trækker og til jeg har udvundet ca. 50 ml fra et double shot. Jeg vil gerne op på mindst 20 sekunder og gerne lidt mere.
Virtuelt ALT er afprøvet, tweaket og gjort korrekt. Jeg har prima udstyr hele vejen igennem samt prima espressobønner.
Pt. er jeg på Espresso Crema, 100% Arabica fra Brasilien, langsomt medium mørkristet, ca. 4 uger.
Virtuelt ALT er afprøvet, tweaket og gjort korrekt. Jeg har prima udstyr hele vejen igennem samt prima espressobønner.
Pt. er jeg på Espresso Crema, 100% Arabica fra Brasilien, langsomt medium mørkristet, ca. 4 uger.
Mit næste spørgsmål ville have været, om vi snakkede kaffe eller Espresso. Espresso er lidt for nørdet til mig. Det gider jeg ikke brygge selv :D
Filtrerer du bønnerne efter kværning? Uensartet kornstørrelse kan have kæmpe betydning for espresso og kaffe resultatet.
Filtrerer du bønnerne efter kværning? Uensartet kornstørrelse kan have kæmpe betydning for espresso og kaffe resultatet.
Espresso.Smittefar skrev:Mit næste spørgsmål ville have været, om vi snakkede kaffe eller Espresso. Espresso er lidt for nørdet til mig. Det gider jeg ikke brygge selv :D
Filtrerer du bønnerne efter kværning? Uensartet kornstørrelse kan have kæmpe betydning for espresso og kaffe resultatet.
Og ja, ensartet god kværning er nok det vigtigste enkeltparameter i Espresso.
Det er en Mazzer kværn til 6.000 kr. Den har den mest ensartede kværning på markedet. Jeg får fuldstændig perfekt, ensartet grain size. Det er ikke nødvendigt eller muligt med yderligere filtrering.
Det klumper en lille smule i den fineste indstilling pga. statisk elektricitet grundet den meget lave realtive lugtfugtighed vi p.t. har. Det modarbejder jeg ved at tappe halvvejs eller flere gange undervejs i kværningen. WDT er næste trin.
Der er ingen synlig chanelling og udvindingen er jævn når jeg undersøger ned i portafilteret bagefter, så jeg har dog svært ved at se hvordan marginal klumpning skulle overleve tampingen.
Det giver simpelthen ingen mening for mig hvordan jeg skulle kunne forøge min extraction time yderligere :-/