Overspilning af vinylplader til digitalt format/CD/MP3)

Tips til indspilning, mikrofonplacering, m.v.
Låst
Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 37635
Sted: Fyn

Overspilning af vinylplader til digitalt format/CD/MP3)

Indlæg af Holger »

For Vinyl FAQ (mastering) klik her: http://lydmaskinen.dk/viewtopic.php?f=34&t=72916

Denne FAQ handler kun om overspilning af vinyl til digitalt format, fx til WAV/CD/MP3.

Alt-i-én-løsninger
Der findes en del løsninger med pladespiller, RIAA-forforstærker og USB lydkort i samme pakke. Der er normalt tale om laveste kvalitet i alle dele af pakken, så denne FAQ er for folk der gerne vil have lidt bedre kvalitet og mere kontrol over processen.

Pladespilleren
Hvis pladespilleren er stabil og har en ensartet rotation, så har selve pladespilleren relativt lille betydning for lyden. Er der problemer med stabiliteten og rotationen vil det til gengæld medføre forvrængning samt variationer i pitchen.

Hvis der er problemer med overfladestøj på en plade, så kan dårlige kuglelejer i tonearmen forstærke støjen.

Pickuppen
Pickuppen har den største betydning af alle led i kæden, da den i højeste grad påvirker både stereobillede, frekvensgang og forvrængning.

De to mest populære typer af pickups er:

Moving Magnet (MM)
Moving Magnet er den mest udbredte type af medfølgende pickup på almindelige pladespillere.

En udmærket all-round MM pickup er Ortofon OM 5E. OM 5E har en naturlig lyd og et flot stereobillede, men en lidt underdimensioneret bas, som muligvis vil kræve efterfølgende equalizering med et low shelf boost i computeren eller på en senere afspilningsenhed.
Ortofon OM 5E pickup
Ortofon OM 5E pickup
AVimg_13069.jpg (135.46 KiB) Vist 5419 gange
Hvis du ønsker en mere fremtrædende og samlet bas, så er Ortofon Nightclub Stylus E (Elliptical) et udbredt valg, men til gengæld har den et relativt snævert stereobillede, som ikke kan rettes i efterbehandlingen. Nightclub findes som en concorde pickup eller stylusen alene (den yderste del af pickuppen med nålen) kan monteres på en OM-krop, hvis man fx vil skifte mellem 5E og Nightclub E på samme pickup. Den sidste løsning er billigere, hvis man allerede har en OM-pickup.
Ortofon Nightclub E stylus monteret på OM-krop
Ortofon Nightclub E stylus monteret på OM-krop
41ZuSpe82EL.jpg (31.84 KiB) Vist 5418 gange
Moving Coil (MC)
MC ses oftere på lidt dyrere pladespillere. En MC pickup er dog ikke altid bedre end MM, da det kommer an på det enkelte design. Andre forskelle mellem pickups har langt større indflydelse på lyden end blot valget mellem MM og MC.

RIAA forforstærker
Uden en RIAA forforstærker vil lyden fra pladespilleren være meget svag og ekstremt basfattig, nærmest som en hvisken.

RIAA'en forstærker den svage lyd fra pladespilleren via en speciel equalizeringskurve, så man kan ikke blot erstatte RIAA'en med almindelig gain i et lydkort eller i computeren.
Grøn = uden forforstærkning, Rød = forstærkningskurve, Blå = Endelig neutral lyd
Grøn = uden forforstærkning, Rød = forstærkningskurve, Blå = Endelig neutral lyd
RIAA-curve.gif (10.69 KiB) Vist 5417 gange
Her er et par anbefalinger til RIAA forforstærkere:

Pro-Ject - The Phono Box MM
God RIAA forforstærker til MM pickups. Ca. 700 DKK.

Pro-Ject - The Phono Box S
God RIAA forforstærker til både MM og MC pickups. Ca. 1.300 DKK.
The Phono Box S RIAA forforstærker
The Phono Box S RIAA forforstærker
phonobox_2.jpg (47.71 KiB) Vist 5422 gange
Kabler
Du skal bruge et sæt kabler (venstre og højre side) mellem pladespilleren og RIAA forforstærkeren. Disse kabler har RCA (phono) hanstik i begge ender. Hvis de er fastmonteret på pladespilleren behøver du ikke at anskaffe disse kabler, men tilkobler dem blot RIAA forforstærkerens indgang.
RCA til RCA kabel
RCA til RCA kabel
AVimg_5456.jpg (25.71 KiB) Vist 5423 gange
Dernæst skal du bruge et sæt kabler mellem RIAA forforstærkerens udgang og dit lydkort. Disse kabler har RCA hanstik i den ene ende og enten TS (ubalanceret Jack-stik) eller evt. ubalanceret XLR i den anden ende. Om det er Jack eller XLR afhænger af dit lydkorts indgange, men typisk vil der være Jack-stik til linjeindgangene.
RCA til TS (ubalanceret Jack-stik). Bemærk, at der kun er 1 ring ved spidsen i et TS-kabel.
RCA til TS (ubalanceret Jack-stik). Bemærk, at der kun er 1 ring ved spidsen i et TS-kabel.
AVimg_13623-2.jpg (63.78 KiB) Vist 5424 gange
Endelig kan det være nødvendigt med en jordforbindelse mellem pladespilleren og RIAA forforstærkerens stel, for at undgå brummen. Hvis pladespilleren ikke har et jordforbindelseskabel monteret, så kan man montere et stykke afklippet højttalerkabel eller en anden elektrisk ledende forbindelse og forbinde de to enheder. Ofte sidder der en klemmeskrue til formålet på forforstærkeren.

Lydkort
Valg af lydkort og indgange
Forskellen mellem selv meget billige og meget dyre lydkort er marginale, men dyrere lydkort vil ofte have marginalt bedre specifikationer i form af bedre frekvensgang og mindre støj. Stabilitet og features er ofte mere afgørende. Et godt tip er dog at anskaffe et lydkort med separat strømforsyning, således at det ikke kun får strøm via USB/FireWire/Thunderbolt, da det styrker stabiliteten.

Lydkortet bør ydermere have et sæt linjeindgange uden preamps (mikrofonforstærker) eller preamps skal kunne slås helt fra, da de vil tilføje støj eller for meget gain, hvilket kan medføre overstyring. Typisk vil preamps sidde i XLR-indgange på fronten af mindre lydkort, mens linjeindgangene vil være af Jack-typen og sidde til højre for XLR-indgangene på fronten eller kun på bagsiden.
Typisk lydkort front og bag
Typisk lydkort front og bag
impact-twin-front-and-rear-1024x636.jpg (142.88 KiB) Vist 5404 gange
På billedet af lydkortet sidder XLR-indgang 1+2 med preamps på fronten. Jack-indgang 3+4 til linjesignal sidder på bagsiden. Bemærk de to rød/hvide RCA-indgange, som kun er til digitalt S/PDIF.

Tips til indstilling af lydkortet
Når du indspiller fra en pladespiller, hvor lyden jo køres gennem en RIAA-forforstærker, så er signalet ubalanceret. Ubalanceret tilstand vil ofte stå som "-10 dBV" og balanceret som "+4 dBu".

De fleste lydkort kan skifte indstilling mellem balanceret og ubalanceret input. Dette gøres ofte i det medfølgende software-kontrolpanel til lydkortet, men i nogle tilfælde kan det også skiftes på en knap på lydkortet. Der skal være et meget tydeligt skift i lydniveau mellem de to tilstande. Nogle lydkort har andre og mere detaljerede justeringsmuligheder for gain.
Et typisk kontrolpanel til lydkortet
Et typisk kontrolpanel til lydkortet
herculesscreen.jpg (122.83 KiB) Vist 5399 gange
For at undgå forvirring bør du bemærke, at nogle lydkort har en funktion eller knap kaldet "Pad", som er en separat funktion, der sænker inputtet yderligere. Funktionen "Hi-Z" er ligeledes en separat funktion, beregnet til højimpedans instrumentinput.

En evt. fri justérbar gain i lydkortet bør normalt stå til unity (0 dB). Er signalet for højt, så skift fra -10 dBV til +4 dbU. Er signalet stadig for højt, så aktivér Pad, hvis denne findes.

DAW/Software
Alle gængse lydprogrammer, som fx Logic Pro, GarageBand, Cubase, Ableton Live, Studio One, FL Studio og Pro Tools kan bruges til indspilning.

Bitdybde
Optag i 24 bit WAV. Skal det ned på CD senere, så efterkonverterer du til 16 bit med dither til CD. Til MP3 konvertering bruger du blot 24 bit filerne.

Samplerate
Optag i maksimalt 96 kHz, hvis det kun skal afspilles direkte fra computeren. Skal det senere afspilles fra CD, så kan du med fordel optage direkte i 44.1 kHz og undgå efterfølgende samplerate-konvertering.

Bemærk, at 96 kHz fylder væsentligt mere på hard disken end 44.1 kHz og at lydforskellen er minimal.

Indspilningsniveau
Skærmbilledet her viser forskellige indspilningsniveauer ind i computeren fra lydkortet. Kanalerne her er vist i mono, men til vinylindspilnig skal du naturligvis benyttes stereokanaler.

Bemærk, at der på grafen er tale om peak (maksimalt) udslag, så gennemsnitligt vil og må signalet gerne ligge lavere.
Eksempel på indspilningsniveauer
Eksempel på indspilningsniveauer
Screen Shot 2017-05-08 at 08.35.45.png (464.62 KiB) Vist 5398 gange
A) For lavt indspilningsniveau
B) Perfekt indspilningsniveau med god sikkerhedsmargin
C) Farligt højt indspilningsniveau, med meget stor risiko for overstyring
D) Ubrugeligt højt indspilningsniveau med klar overstyring

Se ovenstående punkt "Tips til indstillinger af lydkort" for justering af indspilningsniveauet.

Låst