Indspilning og redigering i Logic Pro

Tips til funktioner i Logic Pro og opsætning af programmet.
Låst
Medlemsavatar
Holger
Audio Alchemist
Indlæg: 37634
Sted: Fyn

Indspilning og redigering i Logic Pro

Indlæg af Holger »

Denne FAQ er under konstant udbygning. Har du forslag til FAQ'en bedes du poste dem i Backstage

Undervisning

Billede

Leder du efter undervisning i Logic Studio og musikproduktion så kig her:
Popmusic.dk kurser i indspilning og redigering i Logic Studio/Logic Pro/Logic Express med en Apple Certified Trainer

Ordforklaring
Er der ord i teksten du ikke forstår eller andre relaterede begreber du vil se en forklaring på:
Lydmaskinens Ordforklaring

Indspilning og redigering i Logic Pro
Denne artikel er tidligere bragt i Musiker Magasinet - nordens førende magasin for musikere.
http://www.musikermagasinet.dk/

af Holger Lagerfeldt

Du styrer teknikken - ikke omvendt
Hvad enten du indspiller dig selv eller har en sanger eller musiker i studiet, så er det vigtigt at teknikken kører glidende for at undgå at kreativiteten og koncentrationen ryger i bund. Der er intet så umotiverende, som en fumlefingret tekniker ved optageknappen. Lær derfor at beherske disse funktioner til fingerspidserne - og heldigvis, så er det super nemt i Logic 8.

Independent Monitoring Level
I Logic har du mulighed for at operere med to uafhængige monitor niveauer pr. spor. Et niveau når du afspiller normalt i mixet, og et andet, mens du indspiller på samme spor. Det er praktisk, hvis signalet skal skrues op under indspilningen, så f.eks. sangeren bedre kan høre sig selv i forhold til resten af musikken. Du slipper således for at huske, hvor din volume fader stod før indspilningen, og at skulle sætte den tilbage efter indspilningen.

Når du aktiverer record knappen på sporet, kan du sætte volume faderen til det monitor niveau, du ønsker under indspilningen. Når du de-aktiverer record knappen på sporet, så hopper faderen automatisk tilbage til det oprindelige niveau for almindelig afspilning. Faderens niveau under optagelsen påvirker ikke niveauet på den faktisk indspillede lydfil; det er ene og alene bestemt af, hvor højt signalet kommer ind i dit lydkort.

Gå ind i Logic Pro>Preferences>Audio>Devices>Core Audio>Independent Monitoring Level og slå funktionen til, hvis du ønsker at benytte den.

Logics revolutionære Quick Swipe
Det er en besværlig proces, at optage, klippe og udvælge de bedste bidder af en indspilning, når du har lavet mange takes af for eksempel en vokal, guitar eller et helt trommesæt. Men i Logic 8 er der kommet en ny funktion specifikt til at håndtere dette problem, nemlig Quick Swipe Comping. Der findes ikke noget lignende i andre programmer på markedet, hvilket i kombination med de mange andre nye features har fået en del brugere af andre programmer til at skifte til Logic Pro.

Comping
Ordet comping i denne sammenhæng handler ikke om en compressor, som jo er en maskine eller et plug-in, der er beregnet til at kontrollere lydens dynamik. At “compe” er en forkortelse for det engelske ord “compiling” eller “compositing”, som begge betyder at sammensætte enkeltdele til en helhed. Når man comper en vokal betyder det altså, at man samler en vokal ud af mange takes.

Take Folders
I gamle dage var det nødvendigt at oprette flere spor af samme slags eller flere separate spor, når du ville optage og klippe takes. Med Take Folders gøres det hele automatisk, og det kræver ikke ekstra spor. En Take Folder oprettes automatisk, når du optager et take oven i et andet på samme audiospor. Der kommer en lille trekant i øverste venstre og højre hjørne af filen, hvilket indikerer, at der nu er lavet en Take Folder. Hvis du vil lave flere takes, så indspiller du bare oven i Take Folderen. Du kan skifte hurtigt mellem de forskellige takes ved at holde Controlknappen ned på tasturet og klikke på folderen, og vælge det ønskede take.

Quick Swipe
Klik på den venstre trekant, og samtlige takes i folderen folder sig ud under folderen. Den øverste del repræsenterer den færdige comp, dvs. det færdige take.

Ved blot at føre markøren hen over dele af de forskellige takes, så kan du nu sammensætte og afprøve forskellige kombinationer af takes. Når du har lavet en comp du er tilfreds med, men stadig ønsker at afprøve flere kombinationer, så vælg funktionen Rename Comp fra den højre trekantmenu, og giv den et navn, f.eks. Blød comp. Vælg derefter funktionen New Comp, lav en anden sammensætning og kald den f.eks. Aggressiv comp. Nu kan du skifte mellem forskellige comps nemt og hurtigt, og på den måde finde den sammensætning, som bedst passer til nummeret. Hvis du senere ombestemmer dig, så kan du altid skifte compen ud med den anden version, så længe du endnu ikke har valgt funktionen Flatten.

Flatten
Hvis du ikke ønsker at bruge de andre takes, og du samtidig ønsker at redigere videre i det færdige resultat, så er det nødvendigt, at vælge funktionen Flatten. Når du vælger Flatten, samles compen, og de ubrugte takes fjernes. Funktionen Flatten and Merge gør det samme, men laver en helt ny individuel lydfil. Det sidste er smart, hvis man ønsker at åbne filen i Sample Editor vinduet og foretage destruktiv processering.

Crossfades
Logic laver automatisk crossfades i overgangene mellem de forskellige takes, for at undgå eventuelle mislyde og udjævne skiftet mellem takes. Du kan justere standardindstillingen for tidslængden på disse crossfades i Logic Pro>Preferences>Audio>General>Crossfade Time.

Flersporsoptagelse
Quick Swipe Comping virker også med flersporsoptagelser. Hvis du ønsker at optage et trommesæt eller et helt band, så skal du oprette f.eks. 8 spor med hvert sit eget input. Dvs. track 1 bruger input 1 på lydkortet, track 2 bruger input 2, osv. Aktivér record knappen på alle 8 spor og optag dine takes. Take Folders oprettes automatisk ligesom med enkeltsporsoptagelse.

Hvis du endnu ikke har tildelt sporene et gruppenummer, så kan du som normalt skifte comps i hvert spor for sig. Hvis du derimod ønsker at oprette comps, som automatisk skifter alle spor til den flersporsoptagelse, de oprindeligt kommer fra, så er det nødvendigt at tildele alle sporene samme gruppenummer først. Vælg alle 8 spor i mixeren og sæt gruppenummeret på en af kanalerne til f.eks. nummer 1. Group Settings dialogboksen åbner automatisk, når man tildeler et spor en gruppe. Check at funktionen Region Selection (Edit) er markeret med et flueben i Group Settings. Nu skifter alle takes automatisk i alle sporene, så du altid arbejder med takes fra selvsamme flersporsoptagelse.

Billede
Quick Swipe

Foldere
Mens en Take Folder kun oprettes automatisk, hvis du optager audio oveni sig selv, så kan du altid selv pakke en almindelig folder med regioner. Har du f.eks. en større mængde regioner, som er færdigredigerede, så kan de være besværlige at flytte rundt på i arrangementet, kopiere, mute eller bare at se på, fordi de fylder for meget visuelt. Vælg de relevante regioner og vælg funktionen Regions>Folder>Pack Folder.

Foldere kan flyttes, kopieres, klippes, mutes, osv. ligesom almindelige regioner. Dobbeltklik på en folder for at åbne den, og dobbeltklik på baggrunden for at komme tilbage til dit fulde arrangement. Vil du have folderen pakket ud i arrangementet igen, så brug Region>Folder>Unpack Folder (Use Existing Tracks).

Marquee
Marquee værktøjet blev introduceret i Logic 7 og er et simpelt værktøj til nemmere at redigere i lydfiler. Hvis du markerer et område på en audioregion med marqueen, så kan du efterfølgende flytte, kopiere eller slette passagen uden at bruge yderligere værktøj. Kombinér marquee værktøjet med f.eks. sletteknappen på tastaturet, kopieringstasten (Option) eller nogle af de mange smarte marquee relaterede key commands i Logic.

Punch In Recording
Har du lavet en optagelse eller en comp, som du er tilfreds med, bortset lige fra en enkelt kort passage, så kan du bruge Punch In funktionen. Den giver dig mulighed for blot at aktivere optagelsen på en udvalgt passage. Brug marquee værktøjet til at markere passagen på lydfilen, der hvor du ønsker at indspille, og start din optagelse. Der bliver reelt kun indspillet lyd i det valgte område, og Punch In er derfor perfekt til hurtigt at rette småfejl uden efterfølgende at skulle rette optagelsen til.

Hvis du bruger Punch In efter, at du har valgt Flatten, så skaber Logic automatisk en ny Take Folder, så du igen kan compe dine takes. Husk at du kan bruge Control+klik på filen for nemt at skifte mellem forskellige takes.

Du kan også aktivere Punch In ved at klikke på Punch In symbolet i Transport baren. Derefter kan du sætte start og slutposition af passagen ved at hive i tallene eller dobbeltklikke og indtaste takterne i midten af transport baren.

Replace
Man deaktiverer Quick Swipe ved at aktivere Replace. Klik på symbolet Replace i Transport baren. Replace sætter Logic i en "båndoptagertilstand" forstået sådan, at du erstatter det du optager oveni. Der dannes således ikke Takes eller en underliggende Take Folder. Det foregår stadig non-destruktivt, men man får ikke overlappende regioner på denne måde.

Laver man Punch In/Out ved hjælp af Options>Audio>Punch on the Fly, så optager Logic det indkommende signal fra der trykkes Play til der trykkes Stop, men indsætter kun optagelsen fra og til de punkter hvor der punches ind og ud. Således har man rig mulighed for at rette sine klip efterfølgende.

Strip Silence
Hvis der er lidt susen i tomrummet på din optagelse eller bare lange stykker uden egentligt signal, så kan du benytte Strip Silence funktionen til at fjerne dette med. Vælge lydfilen og vælg Audio>Strip Silence. Ønsker du at benytte Strip Silence på en comp, er det bedst først at vælge Flatten and Merge.

Før du finder den rigtige indstilling af Strip Silence parametrene, så kræver det, at du eksperimenterer lidt. Heldigvis giver Logic dig en udmærket visuel repræsentation af resultatet, før du trykker ok. Du skal primært koncentrere dig om Threshold og Minimum Time to accept as Silence. Threshold sætter den nedre grænse for, hvornår Strip Silence skal træde i kraft, og Minimum Time to accept as Silence bruger du til at styre længden/størrelsen/afstanden på og mellem de nye regioner. Sørg for at Pre-attack time er lang nok til, at alle anslag kommer med og ikke bliver skåret af.

Billede
Strip Silence

Fade Out på mange regioner samtidig
Efter Strip Silence er det ofte en god idé, at lave et kort Fade Out på alle regionerne. Vælg alle regionerne og indtast f.eks. 50 ms i Fade Out i parameterboksen til venstre i arrangementsvinduet. Brug fade værktøjet til at justere fades på individuelle regioner efterfølgende.

Hide funktionen
Er du ved at miste overblikket med hundredevis af spor, så behøver du ikke at slette spor, du måske skal bruge senere. Mute i stedet sporene og gem dem midlertidigt væk fra arrangementsvinduet.

Tryk på H knappen i den lokale menu, hvilket fremtryller et H ikon ud for hvert spor. Tryk H ikonet på de spor, du ønsker at gemme væk og tryk igen H knappen i den lokale menu for at aktivere gemmefunktionen. Det er vigtigt at bemærke, at gemte spor stadig er aktive, selvom de ikke kan ses - så vær opmærksom.

Markers
Et sidste tip til at bevare det kølige overblik og hurtigt at bevæge sig rundt i sin sang, er at bruge Markers. Det er en simpel metode, du kan bruge til at hoppe til bestemte faste steder i dit arrangement, f.eks. introen, verset eller omkvædet. Lav en marker for hvert afsnit af din sang, og du slipper for at bruge tid på at finde det samme sted igen og igen, når du optager eller afspiller.

Tryk på knappen Lists>Markers, eller brug funktionen Create Marker via knap, menu eller key command. Det er dog en fordel at have marker vinduet åben, hvis du ønsker at bruge tekst og farver i dine markers, som vist på billedet her i artiklen.

Der er næppe noget mere checket, end en tekniker som øjeblikkeligt kan hoppe præcist fra sted til sted under en optagelse. Så er det i hvert fald ikke teknikken, som hindrer det kreative flow. God fornøjelse!

Billede
Markers

Låst