Det filosofiske hjørne

Off topic - alt som ikke handler om musik eller studie.
Forumregler
Alt om musik, musikvideoer, kunstnere, udstyr og musikteori skal postes i de andre respektive fora.
Brugeravatar
Mr. Soundman
Forum Donator
Forum Donator
Indlæg: 1129
Sted: Fyn

Det filosofiske hjørne

Indlæg Skrevet: 26. okt 2017, 05:50

Denne tråd er tænkt til diskussion af filosofiske spørgsmål.
Brugeravatar
Mr. Soundman
Forum Donator
Forum Donator
Indlæg: 1129
Sted: Fyn

Re: Det filosofiske hjørne

Indlæg Skrevet: 26. okt 2017, 05:56

Jeg vil gerne lægge ud med et filosofisk spørgsmål vedr. bevidstheden.

Forestil dig at du ligger på et operationsbord. Vi kalder din krop for A. Ved siden af dig ligger en anden person, hvis krop vi kalder B. I bliver begge lagt i dyb narkose. Man skærer nu kraniet op på både A og B. Herefter deler man hjernen midt over på både A og B, og bytter den ene hjernehalvdel imellem A og B. Efter endt operation har A og B således fået byttet den ene hjernehalvdel indbyrdes.

Her kommer spørgsmålet:
Forestil dig nu, at du før operationen har krop A. Når du slår øjnene op efter endt narkose – (og sikkert også lang tids kunstig koma medens hjernen heler) – i hvilken krop befinder du dig så?

For at fremhæve pointen så kunne man tilføje, at før operationen får du at vide, at efter endt operation vil A blive sendt til en arbejdslejr i Nordkorea og B vil få lov at leve ”det søde liv”. Ville dette give anledning til ekstra bekymring op til operationen? Ville du være bekymret for, om du snart ville komme til at opleve en nordkoreansk arbejdslejr indefra?

Spørgsmålet handler selvfølgelig om, hvad bevidsthed er og hvad ”jeg-er-mig-følelsen” er for en størrelse.

Tankeeksperimentet kan udvides lidt
Nogen vil nok hævde, at svaret på spørgsmålet skal findes i, hvor i hjernen bevidstheden ligger (eller mest ligger). Men her kunne man blot modificere spørgsmålet og sige, at man under operationen ikke bare deler hjernerne i 2 halvdele, men deler samtlige hjernecentre i 2 halvdele for så at bytte disse indbyrdes imellem de to hoveder.

En materialistiske tilgang til spørgsmålet
Hvis man antager, at bevidstheden udelukkende udgøres af fysiske/kemiske processer i hjernen, så vil det mest oplagte svar måske være, at man ikke vågner op i nogen af kroppene. For det der sker er, at to andre bevidstheder kommer til. Man lukker med andre ord øjnene for sidste gang før operationen, og det kroppen vågner op med er en ny/anden bevidsthed indeni, som ikke var der før, for bevidstheden er nu pr. definition blevet en helt anden. Du er væk, og du skal sørge for at få taget afsked med dine pårørende før operationen, for dem kommer du aldrig til at opleve igen.

Et sådant synspunkt vil give anledning til nye spørgsmål. Forestiller man sig en person, som pga. sygdom eller skade får nedsat (eller blot forandret) visse hjernefunktioner, så bliver spørgsmålet, i hvilken grad dette vil kunne gøre sig gældende, før den oprindelige persons bevidsthed må betragtes som værende borte for altid og hvor vedkommende i stedet må siges at have fået en ny/anden bevidsthed – et nyt/andet ”jeg”.

Skulle man føre denne opfattelse til ende, så skulle man næsten sætte et mindesmærke op på kirkegården den dag Hr. Jensen efter en trafikulykke får konstateret væsentlige skader på hjernen og samtidig fejre ”fødslen” af den nye Hr. Jensen, som i princippet lige er kommet til verden. 20 år senere, når Hr. Jensen bliver dement, kan man atter sætte et mindesmærke op på kirkegården for at mindes den Hr. Jensen, vi havde iblandt os de sidste 20 år. 7 år senere kan vi så begrave Hr. Jensen for tredje gang, den dag hans hjerte ophører med at slå.

En sjælelig tilgang til spørgsmålet
Antager man i stedet at bevidstheden/jeg-er-mig-følelsen er noget immaterielt, der, selvom det er stærkt knyttet til hjernen, dog kan eksistere uafhængigt af hjernen – (dvs. det man traditionelt vil kalde ”sjæl” / ”ånd” og som hører med til forestillinger om et hinsides liv efter døden) – så bliver spørgsmålet, om sjælen efter operationen vil knytte sig til A eller B eller slet ingen. Hvad hvis begge sjæle knytter sig til A og ingen af sjælene til B...? I så fald vil man have to personer efter operationen, som rent biologisk tilsyneladende er lige så funktionelle og menneskelige, men den ene er nu blot et bevidstløst men dog levende, talende, grinende, grædende, jokende, arbejdende, elskende og musikspillende væsen, som dog reelt ikke har nogen bevidsthed / oplevelse af noget som helst. Sidstnævntes hjerne er nu i princippet blot at betragte som en død maskine på lige fod med ”hjernen” i en avanceret robot.

Det sjælelige synspunkt er ved første øjekast måske det mest bekvemme, da man her i første omgang slipper for at skulle forholde sig til den ubehagelige tanke om muligheden for bevidsthedens deling, splejsning, gentagne tilgrundegåen mm... Men næste spørgsmål ville jo så uundgåeligt blive, hvorvidt en sjæl i princippet kan deles osv...

Tilbage til "After Party"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst